De sărbători, la datorie 24 din 24 de ore pentru siguranță și ordine publică la trecerea frontierei de stat
-
24 Decembrie 2022 11:03
Perioada sărbătorilor de iarnă are o încărcătură deosebită pentru Poliția de Frontieră, referindu-ne la creșterea semnificativă a valorilor de trafic în mai multe puncte de trecere a frontierei.
Potrivit Poliției de Frontieră din experiența anilor trecuți, dinainte de pandemie de Covid-19, în această perioadă se simte clar majorări a numărului de traversări a frontierei, în special la granița cu România. În acest sens, la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse un șir măsuri speciale care au menirea să degajeze circulația transfrontalieră și să mențină un mecanism eficient de supraveghere a frontierei.
Zilnic, aproximativ 1500 de angajați ai Poliției de Frontieră sunt de veghe la hotarele Republicii Moldova, asigurând securitatea statutului și a cetățenilor săi. Sunt la datorie pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat.
- Este planificat în serviciu un număr mai mare de personal din prima linie, respectiv a fost suplinit numărul de echipamente speciale de control al documentelor de călătorie.
- Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în acest sens sunt deschise spre circulație suplimentar artere de control și aplicată, la necesitate procedura „Revers”.
- Interoperabilitatea bazelor de date, pentru a facilita lucrul polițiștilor de frontieră și a asigura rapiditate în procesarea datelor din actele de călătorie, a fost schimbată rețeaua de telecomunicații în PTF Leușeni (cel mai solicitat punct de trecere), inclusiv actualizat sistemul informațional.
- Sunt formate echipe comune și sincronizate acțiunile cu colegii de la Serviciul Vamal, dar și menținute contacte directe cu omologii din România și Ucraina pentru a interveni operativ în orice situație.
- Se monitorizează în permanență situația operativă și se acumulează informații cu relevanță pentru realizarea măsurilor pro-active în scopul fluidizării fluxului de călători și mijloace de transport.
- Este format un front comun cu subdiviziunile MAI, în vederea dirijării traficului pe traseele naționale din proximitatea punctelor de trecere și asigurarea ordinii publice în zona de frontieră.
Menționăm că la frontiera Republicii Moldova sunt deschise spre circulație cu România 7 puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.