De pe plajă, direct în carantină: Cum fac față portughezii stării de urgență. „Am crezut că nu există motive să ne alarmăm”

  • 31 Martie 2020 19:23
De pe plajă, direct în carantină: Cum fac față portughezii stării de urgență. „Am crezut că nu există motive să ne alarmăm”

La începutul lunii martie, portughezii mergeau încă la plajă. Pe 19 martie, în Portugalia s-a decretat starea de urgență, iar lucrurile s-au schimbat. Guvernul portughez a luat o serie de măsuri la nivelul economiei. În schimbul liniilor de credit, firmele trebuie să garanteze că nu concediază angajații.

În săptămâna în care am avut primul infectat confirmat, existau oameni care mergeau la plajă, în sudul țării, departe de locul unde au apărut primele cazuri, în nord. Mulți am crezut că nu există motive de îngrijorare sau să ne alarmăm, în timp ce alții au criticat lipsa de seriozitate”, a psus Mariana Azevedo, potrivit Mediafax. 

La sate, în mediul rural, acolo unde locuiesc mulți bătrâni care se cred invincibili în fața coronavirusului, există probleme de înțelegere.

În partea de nord a Portugaliei sunt foarte mulți bătrâni, care trăiesc mai ales în sate și nu prea le pasă de coronavirus. Cel mai mare focar de coronavirus aici nici măcar nu e în capitală, în Lisabona, nici în al doilea cel mai mare oraș, ci în satele din nord. Și nu e nimic ce putem face... sunt persoane în vârstă.”

În paralel, Guvernul intervine și la nivel economic.

„Una dintre preocupările principale ale Guvernului este să asigure protejarea locurilor de muncă. Acesta este motivul pentru care au creat liniile de credit, care, în esență, sunt împrumuturi emise de Guvern pe timpul acestei situații precare, care pot fi plătite cu termen de până la patru ani. În schimb, companiile nu-și pot concedia angajații. Guvernul a extins beneficiile pentru cei care nu sunt angajați și a amânat plata anumitor taxe.”

Portugalia este în stare de urgență din 19 martie, Peste 6.000 de infectați sunt confirmați acolo, iar 140 de oameni au murit. Printre ei, și un băiat de doar 14 ani.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău