De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia

  • 21 Septembrie 2022 19:53
De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia

Președintele american Joe Biden a urcat pe podiumul Adunării Generale a ONU și s-a adresat liderilor mondiali reuniți la New York cu o retorică puternică împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin, care a încălcat principiile Cartei Națiunilor Unite, afirmând că “în ultimul an, lumea noastră a cunoscut mari tulburări” și un “război brutal și inutil ales de un singur om”.

„Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat cu nerușinare principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite”, a declarat Biden, citat de The Guardian și de BBC, care l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că a provocat un “război brutal și inutil”.

Președintele SUA a afirmat Vladimir Putin a încercat să “șteargă de pe hartă un stat suveran” și consideră că planul Rusiei de a organiza referendumuri “false” în părțile din Ucraina pe care le controlează în prezent reprezintă o „încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”.

„Acest război are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu, și a dreptului Ucrainei de a exista ca popor”, a mai spus președintele american. “Oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi, indiferent de ceea ce crezi… Asta ar trebui să-ți înghețe sângele”, a continuat el.

Discursul liderului american în fața primei Adunări Generale a ONU de când Rusia și-a început incursiunea vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a pus populația și economia țării pe picior de război, anunțând o mobilizare parțială, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, sugerând totodată că este dispus să folosească arme nucleare.

„Putin susține că a trebuit să acționeze pentru că Rusia a fost amenințată, dar nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni altcineva în afară de Rusia nu a căutat un conflict”, a continuat Biden, denunțând faptul că Putin a amenințat nuclear Europa.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus Biden, amintind că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, care au și drept de veto au semnat o declarație comună în acest sens la începutul anului 2022.

Pe de altă parte, Biden a afirmat că este timpul să fie schimbată arhitectura Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv prin utilizarea dreptului de veto și extinderea Consiliului de Securitate dincolo de cei cinci membri permanenți actuali.

„Cred, de asemenea, că a venit timpul ca această instituție să devină mai incluzivă, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor lumii de astăzi. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susțină și să apere în mod consecvent Carta ONU și să se abțină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepția unor situații rare și extraordinare”, a declarat Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău