De la retragerea licențelor, BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei

  • 10 Septembrie 2022 12:20
De la retragerea licențelor, BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei

De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 30 iunie 2022, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 804 346,5 mii lei. Banca Națională a Moldovei precizează că lichidatorii întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor, transmite IPN.

În perioada noiembrie 2014-octombrie 2015, Banca Națională a acordat Băncii de Economii SA, Băncii Sociale  și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat în sumă totală de 14 121 758,0 mii de lei.

Atât mijloacele disponibile în conturile celor trei bănci la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență.

Din data retragerii licențelor, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale (până pe 3 octombrie 2016 inclusiv) și Ministerului Finanțelor (începând cu data de 4 octombrie 2016) o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

„Lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Adițional, pe parcursul trimestrului doi al anului curent, lichidatorii celor trei bănci au organizat mai multe licitații în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea  băncii și a bunurilor preluate în posesie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău