De la patentă, la activitate independentă. Autoritățile informează comercianții despre sprijinul pe care îl oferă pentru o tranziție mai ușoară

  • 20 Iunie 2023 16:01
De la patentă, la activitate independentă. Autoritățile informează comercianții despre sprijinul pe care îl oferă pentru o tranziție mai ușoară

Acțiuni de informare privind trecerea de la patentă la regimul fiscal de activitate independentă se desfășoară în mai multe localități din țară. În sprijinul comercianților din Bălți, Drochia și Soroca, angajații Serviciul Fiscal de Stat au mers prin piețele raionale pentru a-i informa corect și din prima sursă despre acțiunile necesare pentru o tranziție mai ușoară. Campania de comunicare va continua și în următoarele săptămâni, iar, pe lângă vizitele în piețe, comercianții cu amănuntul vor primi materiale informaționale prin poștă și consultații la telefon, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul va fi înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă. În acest sens, autoritățile le vor oferi comercianților mai mult sprijin și beneficii:

■ Înregistrare unică – o singură vizită la Serviciul Fiscal de Stat, la începutul activității;

■ Lipsa oricăror raportări pe parcursul activității;

■ Majorarea plafonului anual de vânzări de la 300.000 de lei până la 1.200.000 de lei;

■ Cel mai mic impozit pe venit din Europa – 1%.

Cei care își vor achiziționa echipament de casă și control certificat vor beneficia de compensații din partea guvernului. În acest scop, comercianții vor depune o cerere pentru înregistrarea activității la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în baza buletinului de identitate, sau online, prin intermediul portalului www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice. După înregistrare, autoritățile, prin intermediul ODA, vor compensa costul de achiziție al aparatului de casă și control, dar și al altor investiții pentru reutilarea locului de muncă, în sumă de până la 10.000 lei.

Despre activitatea independentă

Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată prin legea nr. 93/1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori, ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de peste 4000.

Mai multe detalii despre activitatea independentă pot fi obținute pe site-ul www.sfs.md sau la Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat: 080001525 (apel gratuit).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău