De la „Națiunea Socialistă Moldovenească” la fascismul autentic moldovenesc (Revista presei)

  • 30 Mai 09:08
De la „Națiunea Socialistă Moldovenească”  la fascismul autentic moldovenesc (Revista presei)

SUA oferă un suport financiar suplimentar de 50 de milioane de dolari pentru curățarea sistemului judiciar, titrează portalul Anticorupție. Statele Unite ale Americii continuă sprijinul pentru Republica Moldova. De această dată 50 de milioane de dolari vor fi direcționați suplimentar pentru a avansa eforturile depuse pentru a curăța sistemul judiciar, pentru a organiza alegeri libere și corecte, și oportunități în domeniul economic.

Alte investiții vor acoperi și sectorul energetic „pentru a ne îndepărta de la dependența de resurse energetice rusești”. Sunt declarațiile secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, făcute miercuri, 29 mai, la Chișinău. Publicația reține în acest context declarațiile președintei Maia Sandu, care și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de SUA inclusiv în lupta cu corupția, prin sancționarea celor care încearcă să destabilizeze Moldova

Maia Sandu se așteaptă ca încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova să se întețească în ajunul alegerilor prezidențiale: „Situația s-ar putea să devină și mai dificilă”, titrează Ziarul Național. Președinta Maia Sandu susține că Federația Rusă utilizează grupări corupte și încearcă să aducă cât mai mulți bani rusești în R. Moldova pentru a destabiliza situația și a mitui alegătorii. „Noi deja am observat ce s-a întâmplat anul trecut în Autonomia Găgăuză atunci când Kremlinul a folosit bani murdari și a reușit să preia controlul asupra acestei autonomii. Acum, Kremlinul încearcă să folosească acest grup de persoane din Autonomia Găgăuză pentru a destabiliza situația din republică”, a declarat șefa statului în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care întreprinde miercuri o vizită la Chișinău. Ea a adăugat că autoritățile au contracarat mai multe încercări și amenințări hibride împotriva R. Moldova.

Blinken dă asigurări că SUA apără R. Moldova împotriva ATACURILOR hibride din partea Rusiei, mai scrie Ziarul Național. „Rusia încearcă să submineze instituțiile democratice, să submineze dreptul R. Moldova de a lua propriile decizii pentru viitorul său și întrebuințează o serie de mijloace cibernetice. În ultimii doi ani, SUA au oferit o asistență de peste 700 de milioane de dolari R. Moldova. Multe dintre aceste finanțări au dus la întărirea rezilienței R. Moldovei împotriva acestor atacuri. SUA s-au angajat în acest sprijin consistent pentru R. Moldova. Un alt lucru important este împărtășirea informației despre campaniile de dezinformare, care reprezintă o armă hibridă foarte puternică a Rusiei. Avem un Memorandum de înțelegere care ne permite să facem acest lucru”, a precizat Blinken.

„De la ”Națiunea Socialistă Moldovenească” - la fascismul autentic moldovenesc”, este titlul unui comentariu al deputatului Oazu Nantoi, la anunțul privind organizarea congresului blocului Victorie/Pobeda, pe 9 iunie 2024, la Moscova. Autorul scrie că „RSS Moldovenească, laolaltă cu umplutura ei sub forma de ”națiunea socialistă moldovenească”, - au fost niște creaturi ale regimului Stalin. Consecințele acestor politici și azi le vedem, - în stânga Nistrului, în mare parte în UTA Găgăuză, dar și în Parlamentul Republicii Moldova – pretinsa ”opoziție” cu angajamente univoce semnate la ”FSB”. Războiul Hibrid, declanșat de regimul lui Putin împotriva Republicii Moldova, atâta timp cât rezistă Ucraina, nu presupune desfășurarea operațiunii militare terestre pentru atingerea scopului dorit. Și nici nu e nevoie. Deocamdată. Deoarece, realitatea cruntă ne demonstrează că o parte deloc neglijabilă din cei care se trag din ”națiunea socialistă moldovenească” fie devin o turmă imorală, manipulabilă și vandabilă – unealtă a ideologiei fasciste ”rașiste”, fie devin promotori conștienți, remunerați și agresivi ai intereselor fascismului ”rașist” împotriva Republicii Moldova. Pe de altp parte, deputatul scrie că și structurile de stat se pregătesc de eventualele scenarii, și susținerea noastră din partea lumii democratice (Antony Blinken e la Chișinău!) este fără precedent. Dar și de noi, cei pro-europeni, de consolidarea noastră, depinde zădărnicirea planurilor de la Kremlin cu privire la evenimentele din 20 octombrie curent”, conchide autorul.

Despre miza geopolitică a alegerilor prezidențiale din 2024 din R. Moldova vorbește și analistul Igor Boțan, într-un interviu pentru Europa Liberă. La alegerile prezidențiale planificate pentru 20 octombrie, odată cu un referendum privind aderarea la UE, societatea moldoveană se va împărți mai mult decât oricând între cei care susțin integrarea europeană și cei care își doresc o apropiere de Rusia, consideră analistul politic Igor Boțan. El spune că scrutinele naționale au avut mereu în R. Moldova o tentă geopolitică, alegerea cetățenilor fiind între Est și Vest sau între Uniunea Europeană și Federația Rusă, iar, la prezidențialele din 2024 „această polarizare va fi scoasă în prim-plan”, inclusiv din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. „Cred că cetățenii simt mult mai adânc necesitatea să facă o alegere foarte tranșantă, iar tranșarea în alegerea candidaților reduce foarte mult posibilitatea unor candidați de alternativă”, a spus Europei Libere Igor Boțan, președintele Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
24
Mon
24
Tue
22
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău