De la începutul anului, peste 19 de mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă

  • 22 Ianuarie 15:49
De la începutul anului, peste 19 de mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă

Peste 19 de mii de persoane au achitat în primele trei săptămâni din luna ianuarie 2024 prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Această cifră este în scădere cu peste 7 mii în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Majoritatea din cei care au achitat primă în sumă fixă au efectuat plata prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

Menționăm că după data de 31 ianuarie, statutul de asigurat pentru cetățenii  care s-au asigurat în mod individual anul trecut expiră și  ei sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă.

Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, recomandăm ca aceasta să fie plătită inclusiv în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, până în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc.

De asemenea, după 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Amintim că persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău