''Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situații, începând de anul trecut'', a subliniat luni ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.
El le-a cerut acestora să îi plaseze pe ''oligarhii și politicienii corupți care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova'' pe o listă neagră cu persoanele cu interdicție de intrare în UE și ale căror active bancare sunt înghețate de Cei 27, notează Agerpres.
''Trebuie să înscriem acești oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancțiunilor UE și trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru Pace'', a răspuns ministrul de externe eston Urmas Reinsalu.
Republica Moldova depinde de gazul achiziționat din Rusia pentru producția sa de energie și se confruntă cu multiple crize agravate de războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu aproape un an.
Săptămâna trecută, Chișinăul a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat în Republica Moldova.
SUA și Regatul Unit au sancționat anul trecut doi oligarhi moldoveni, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care în 2019 au părăsit țara, unde trebuie să răspundă acuzațiilor de corupție.
În 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidat la aderarea la UE, însă procesul ar urma să dureze mai mulți ani.