De la Barcelona la Rio. Sportul olimpic în cei 25 de ani de independență

  • 27 August 2016 12:39
De la Barcelona la Rio. Sportul olimpic în cei 25 de ani de independență

Mișcarea olimpică s-a constituit în Republica Moldova în 1991, chiar înainte de proclamarea independenței, odată cu crearea la 29 ianuarie a Comitetului Național Olimpic. Întrucât CNO a aderat oficial la Comitetul Internațional Olimpic abia în 1993, sportivii din Republica Moldova au participat în componența echipei unite a CSI la Olimpiada din Barcelona…

Mișcarea olimpică s-a constituit în Republica Moldova în 1991, chiar înainte de proclamarea independenței, odată cu crearea la 29 ianuarie a Comitetului Național Olimpic. Întrucât CNO a aderat oficial la Comitetul Internațional Olimpic abia în 1993, sportivii din Republica Moldova au participat în componența echipei unite a CSI la Olimpiada din Barcelona în 1992, acolo unde Tudor Casapu a cucerit medalia de aur devenind campion olimpic.

De la proclamarea independenței, Republica Moldova a participat cu delegații de sportivi la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. La prima Olimpiadă, cea din 1992 de la Barcelona, delegația noastră formată din 13 atleți, a făcut parte din echipa unită a CSI, astfel că în clasamentele oficiale Republica Moldova figurează cu propriul palmares doar la șase ediții: cele din Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016.

**

Barcelona 1992

În 1992, la Barcelona (Spania), olimpicii moldoveni au obținut prima și deocamdată unica medalie de aur la Jocurile Olimpice. Halterofilul Tudor Casapu originar din Mingir, Hâncești, a devenit campion olimpic în categoria de greutate de 75 de kg, într-o confruntare devenită deja istorică prin dramatismul său cu campionul mondial cubanezul Pablo Rodriguez Lara. La festivitate de premiere, Tudor Casapu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic, fiind arborat tricolorul nostru și intonat imnul de atunci al Republicii Moldova Deșteaptă-te române. O a doua medalie individuală la Barcelona a obținut-o Natalia Valeeva, bronz la tir cu arcul, arcașa din Tiraspol reușind și un bronz cu echipa unită a CSI (EUN) în concursul pe echipe. De asemenea, cu echipa unită a CSI, Iurie Bașcatov a devenit medaliat cu argint la ștafeta de 4 x 100 de metri liber, iar poloiștii Serghei Marcoci și Alexei Vdovin au intrat în posesia medaliilor de bronz.

**

Atlanta 1996

La Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) din 1996, Republica Moldova a participat în premieră cu o echipă formată din 41 de sportivi care au evoluat în 10 discipline olimpice. Canotorii Nicolae JURAVSCHI și Victor RENEISCHI, dublu-campioni la Seul în 1988 în componența echipei Uniunii Sovietice, au obținut de această dată argintul la canoe dublu pe distanța de 500 de metri. Tot la Atlanta, luptătorul de stil greco-roman, Serghei MUREICO a câștigat medalia de bronz, fiind învins doar de celebrul atlet rus campionul olimpic Alexandr Karelin. Al treilea rezultat printre sportivii noștri, locul 5, i-a aparținut halterofilului Vadim Vacarciuc, portdrapelul țării la ceremoniile de deschidere și închidere a Olimpiadei. În clasamentul pe medalii, Moldova a ocupat locul 58 printre cele 197 de state participante. De asemenea, se cuvine de menționat faptul că Tudor CASAPU campion olimpic la Barcelona a fost purtător al Făcliei Olimpice pe o distanță de 1000 metri pe străzile centrale ale Washingtonului.

**

Sydney 2000

Lotul Olimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Sydney (Australia) a avut în componența sa 34 de sportivi care au concurat în șapte discipline. Oleg MOLDOVAN a câștigat medalia de argint la tir, iar boxerul Vitalie GRUȘAC a intrat în posesia medaliei de bronz. Pentru a doua ediție consecutivă, halterofilul Vadim Vacarciuc (94 kg) a fost purtătorul drapelului național și pentru a doua oară la rând el a ocupat locul 5 în categoria sa de greutate. În clasamentul pe națiuni Republica Moldova s-a clasat pe locul 61 din 199 de țări participante.

**

Atena 2004

Ediția Jocurilor Olimpice de la Atena (Grecia) este unica de la care olimpicii moldoveni s-au întors acasă fără medalii. Cel mai aproape de a urca pe podium a fost halterofilul Alexandru Bratan la categoria de 105 kg care a pierdut medalia de bronz în fața rusului Gleb Pisarevsky doar la cântarul oficial deoarece era mai greu cu doar 10 grame: 104.24 față de 104.14. Ambii reușiseră să ridice în sumă câte 415 kg, iar medalia i-a fost atribuită rusului. Un rezultat meritoriu a realizat și Victor Bivol care s-a situat pe locul 5 la judo (73 kg). Lotul olimpic național a fost compus la Atena din 33 de sportivi care au evoluat în opt discipline, iar portdrapel a fost vicecampionul olimpic de la Sydney Oleg Moldovan.

**

Beijing 2008

După o întrerupere de opt ani, Republica Moldova a reintrat în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing (China) din 2008, unde a deplasat un lot de 29 de sportivi care au concurat în 8 genuri de sport. Boxerul Veaceslav GOJAN din satul Grimăncăuți a cucerit medalia de bronz la categoria 54 kg, cedând un singur meci, cel cu mongolul Enkhbatyn Badar-Uugan, care avea să devină campion olimpic. De remarcat și două locuri 9 obținute în China de către boxerul Vitalie GRUȘAC și halterofilul Alexandru DUDOGLO. În clasamentul final Moldova a ocupat locul 80 printre cele 205 națiuni participante.

**

Londra 2012

Republica Moldova a participat la Olimpiada de la Londra (Marea Britanie) cu o delegație de 21 de sportivi care au concurat în 9 discipline olimpice.

Halterofilii Cristina IOVU și Anatolie CÎRÎCU au obținut la Londra două medalii de bronz. Cristina Iovu a ridicat 219 kg în suma celor 2 exerciții, tot atât cât și o sportivă din Taipei care a luat argintul datorită greutății corporale mai mici cu 38 de grame. Nu este exclus, însă, că vom pierde această medalie, deoarece Cristina Iovu a fost găsită dopată în urma reanalizării recente a testelor din 2012. S-ar putea să pierdem o medalie, dar să câștigăm un campion olimpic. Anatolie Cîrîcu ar putea să schimbe medalia de bronz în aurul olimpic, deoarece, primii doi clasați, kazahul Ilya Ilyin și rusul Aleksandr Ivanov au fost și ei prinși dopați în urma aceleiași reanalize a testul anti-doping. Portdrapelul delegației noastre a fost cel mai tânăr olimpic arcașul Dan OLARU, care avea atunci 15 ani, și care s-a clasat pe locul 9. În clasamentul general Moldova s-a situat pe locul 75 printre cele 204 delegații care au participat la Olimpiada de la Londra.

**

Rio de Janeiro 2016

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia), Republica Moldova a obținut o medalie de bronz prin Serghei Tarnovschi la canoe, în cursa de 1000 metri. Este adevărat că asupra acestei distincții planează unele suspiciuni datorită scandalului de dopaj în care este implicat canotorul după un test anti-doping din 9 iulie. Sportivul a trecut însă testul din perioada Jocurilor și susține că nu ar fi utilizat substanțe interzise. O decizie finală în acest caz încă nu a fost luată și deocamdată ne bucurăm de medalia de bronz cucerită de canotorul de origine ucraineană. În afară de Serghei Tarnovschi, trei dintre cei 23 de sportivi care ne-au reprezentat țara la Rio în 9 discipline au obținut clasări în top 6 la probele în care au evoluat. Este vorba despre atleta Zalina Marghiev clasată pe poziția a 5-a și halterofilii Alexandru Șpac  și Serghei Cechir care s-au situat pe locurile 5 și 6, respectiv. În clasamentul pe medalii Republica Moldova a ocupat locul 78 printre cele 206 delegații participante la Olimpiada din Brazilia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-4
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,14 m/s
Sat
-5
Sun
-6
Mon
-7
Tue
-8
Wed
-6

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău