De la 54 la 250 a crescut numărul automobilelor electrice timp de un an în R.Moldova. PNUD va instala noi stații electrice de încărcare

  • 23 Septembrie 2019 11:25
De la 54 la 250 a crescut numărul automobilelor electrice timp de un an în R.Moldova. PNUD va instala noi stații electrice de încărcare

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în R.Moldova a crescut de 4 ori în ultimul an: de la 54 la 250.

Mașinile electrice reduc nivelul de poluare a aerului, de emisii de gaze cu efect de seră și a consumului de produse petroliere în sectorul transporturilor. Automobilele electrice înregistrate în prezent în Republica Moldova reduc anual cu 500.000 kg volumul de emisii CO2.

Păstrând același ritm de dezvoltare a electromobilității, R.Moldova va ajunge în 2025 cu un număr total de 13.000 de automobile electrice, se arată într-un studiu de piață elaborat de Proiectul „Orașe verzi durabile”, finanțat de GEF și implementat de PNUD.

În R.Moldova transportului îi revine 14% din totalul de gaze cu efect de seră. Aproape 1 million de autovehicule sunt înregistrate în Republica Moldova. 83% din vehicule sunt mai vechi decât 11 ani (dintre care jumătate mai vechi de 20 de ani). Mașinile vechi sporesc nivelul de poluare al aerului și afectează sănătatea oamenilor.

PNUD Moldova, în parteneriat cu Guvernul, creează mediu favorabil pentru sporirea utilizării transportului cu emisii reduse ca răspuns la provocările de mediu și schimbare a climei incluse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD 11, 13, 3, 9).

20 de noi stații de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate de PNUD pe traseele urbane până la finele acestui an, alte 10 urmând a fi instalate în 2020. Achiziția este realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Rețeaua va asigura mobilitatea electrică în marile orașe din țară, precum și va crea coridorul electric între România și Ucraina. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 20 de stații de încărcare a automobilelor electrice doar 5 dintre ele fiind publice.

Sperăm că acesta este doar începutul călătoriei ce ne va aduce sporirea considerabilă a numărului de automobile electrice și va contribui la promovarea unui traseu de dezvoltare curată, verde și sustenabilă pentru Moldova”, susține Dima Al-Khatib, Reprezentată Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

PNUD Moldova lansează parteneriate cu autoritățile naționale pentru a crea un mediu favorabil pentru transportul cu emisii reduce. Deși automobilele electrice sunt scutite în prezent de taxe la import, este necesară dezvoltarea transportului eco prin noi stimulente atractive: de ex. scutirea de plata taxei drumurilor, spații dedicate de parcare, numere verzi ș.a.

În paralel cu dezvoltarea infrastructurii și a subvențiilor pentru transportul cu emisii reduse, PNUD desfășoară ample campanii de promovare a transportului prietenos mediului. Două ediții ale maratoanelor pro-transport eco au fost organizate (2018 — Electro-Hibrid Maraton; 2019 — Maraton Electric) cu suportul PNUD și în parteneriat cu sectorul privat pentru a promova mobilitatea prietenoasă mediului, a arăta capacitatea reală a automobilelor și a prezenta realizările din sector.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și 80.000 USD – de PNUD Moldova.

De la 54 la 250 a crescut numărul automobilelor electrice timp de un an în R.Moldova. PNUD va instala noi stații electrice de încărcare

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău