De la 1 mai, Gazprom ar putea opri livrările de gaze către Rep. Moldova. Experții susțin că securitatea energetică a țării nu va fi pusă în pericol
-
23 Martie 2022 13:29
O eventuală decizie a concernului rus „Gazprom” de a opri livrările de gaze către Rep. Moldova, începând cu 1 mai, nu va pune în pericol securitatea energetică a țării, deoarece există opțiuni mai sigure decât în trecut de a accesa cantitățile necesare din surse alternative. Cea mai mare problemă este însă tendința creșterii prețurilor la gaze, susțin experții în domeniul energetic, trasnmiite Radio Chișinău.
Autoritățile de la Chișinău afirmă că sunt mult mai pregătite acum să facă față unei eventuale crize a gazelor, decât în toamna anului trecut. Dacă „Gazprom” va decide să sisteze livrările de gaze de la 1 mai, Rep. Moldova va achiziționa cantitățile necesare din surse alternative, susține ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spânu.
„După 1 mai, avem opțiunea să cumpărăm gaze de pe piață și vom face acest lucru. De mai multe ori am spus, inclusiv anul trecut, că țara noastră nu va rămâne fără gaz. Noi avem toate planurile pregătite, toate scenariile și în cazul în care acest contract va fi viciat sau „Gazprom” va decide să nu mai livreze gaz pentru țara noastră, vom avea alternative. (...) Noi suntem mult mai pregătiți acum decât am fost cu patru luni în urmă.”
În contextul discuțiilor Chișinăului cu autoritățile de la Baku în privința colaborării pe domeniul energetic, experții admit că tranzitarea gazelor din zona caucaziană ar putea să implice costuri mult mai mari. Problema cea mai acută nu este atât accesul țării la gaze, cât prețul de achiziție a acestora, în situația unor dezechilibre majore provocate de războiul din Ucraina, afirmă expertul în energetică Mihai Lupu.
„Nu există riscul că vom rămâne complet fără gaze. Asta este important să reținem. Riscul major este cât va costa acest gaz pe piața locală. Avem gazoductul Iași-Chișinău construit. Acesta poate acoperi, practic, necesitățile Rep. Moldova. Malul drept consumă în jur de un miliard de metri cubi de gaze și acest consum poate fi acoperit din această conductă.”
O nouă criză a gazelor nu va afecta nici sectorul electric al țări în cazul în care o eventuală oprire a livrării gazelor va periclita activitatea Centralei de la Cuciurgan. Asta pentru că sistemul Rep. Moldova deja este sincronizat cu cel european, consideră Mihai Lupu.
„De ceva zile, sectorul energetic deja lucrează sincron cu sectorul electro-energetic al UE. Cred că sunt capacități ca cel puțin jumătate din consum poate fi acoperit prin interconectările care există prin Nodul energetic Sud. Rămâne aspectul legat de costul unui kilowatt oră, în cazul în care importăm această cantitate de energie din țările UE. Dar, de principiu, poate fi acoperit acest consum din interconectarea pe care o avem cu țările UE.”
Precizăm că șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că, pe fondul războiului din Ucraina, dar și al aplicării noii formule de calcul, prețul de achiziție a gazelor pentru luna aprilie ar putea depăși 1.000 de dolari pentru 1.000 m.c. de gaze. Pe de altă parte, contractul Chișinăului pentru achiziționarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan expiră la sfârșitul lunii aprilie.