De la 1 ianuarie 2025, exportul de energie regenerabilă va fi permis doar după acoperirea necesităților interne
-
20 Decembrie 17:27
Exportul de energie regenerabilă va fi posibil doar după satisfacerea cerințelor interne de consum, conform unui mecanism care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost luată în urma unei ședințe convocate de secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, cu producătorii independenți de energie regenerabilă din țară.
În prezent, producătorii de pe piața liberă exportă energie electrică în anumite ore, în timp ce, în orele de vârf, Energocom importă energie din România la prețuri mai mari. Pentru a echilibra situația, Energocom a propus contracte cadru producătorilor, prioritizând achiziționarea energiei regenerabile pentru acoperirea deficitului intern și permițând exportul doar când necesitățile interne sunt satisfăcute.
„Cantitățile de energie regenerabilă au crescut semnificativ față de 2022. Dorim să implementăm un mecanism echitabil și flexibil, care să fie convenabil și pentru producători, astfel încât aceștia să poată exporta doar după acoperirea consumului intern”, a declarat Constantin Borosan.
Capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile a crescut cu peste 55% în 2024, ajungând la 521 MW, de 11 ori mai mult decât în 2019. Cele mai mari progrese s-au înregistrat în sectorul fotovoltaic, unde capacitatea a crescut aproape de două ori, de la 185 MW în 2023 la 344 MW în 2024. Capacitatea instalațiilor eoliene a crescut de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024, reprezentând o creștere de peste 22%.
Din capacitatea totală instalată, 119 MW de centrale fotovoltaice funcționează pe baza unui mecanism de sprijin cu tarif fix, iar 84,5 MW sunt operate pe piața liberă. Centralele eoliene din piața liberă totalizează 128 MW, iar cele sprijinite prin legislația privind energia regenerabilă din 2007 au o capacitate de 25,9 MW.
Noua abordare este menită să asigure o integrare eficientă a energiei regenerabile în rețeaua națională și să contribuie la stabilitatea pieței energetice.