De frica lui Trump, Fiat Chrysler a anunțat o investiție de un miliard de dolari

  • 09 Ianuarie 2017 12:35
De frica lui Trump, Fiat Chrysler a anunțat o investiție de un miliard de dolari

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunțat, duminică, o investiție în SUA de un miliard de dolari în brandul Jeep și crearea unui număr de 2.000 de locuri de muncă, în condițiile în care producătorii auto sunt presați de administrația de la Washington să investească în țară, altfel se vor confrunta cu taxe mai ridicate, transmite Agerpres.

Producătorul italo-american va folosi banii pentru extinderea fabricilor sale din statele Michigan și Ohio și va muta producția modelului Ram din Mexic în SUA.

Șeful Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a declarat că deciziile erau analizate „de ceva timp”.

Marți, Ford Motor a anunțat că va anula planificata investiție de 1,6 miliarde de dolari într-o fabrică din Mexic și va investi 700 de milioane de dolari în uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate încă 700 de persoane. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a amenințat că va impune taxe masive celui mai mare producător din SUA, General Motors, pentru că fabrică unele modele Chevrolet Cruze în Mexic.

Trump a mulțumit Ford pentru „crearea a 700 de noi locuri de muncă”.

„Acesta e doar începutul, vor urma mult mai multe”, a declarat, pe Twitter, oficialul american.

Șefii producătorilor auto niponi Toyota și Honda au anunțat săptămâna trecută că nu intenționează să reducă producția în Mexic, preferând să aștepte ceremonia de învestitură a președintelui ales al SUA, Donald Trump, ce va avea loc la 20 ianuarie la Washington, înainte de a decide dacă vor face schimbări majore.

„Vom lua în considerare opțiunile noastre și așteptăm să vedem ce decizii va adopta Donald Trump”, a afirmat președintele Toyota, Akio Toyoda, când a fost întrebat dacă firma sa ia în considerare modificarea planurilor în Mexic, unde construiește o fabrică.

„Producem mașini în Mexic pentru piețele din America de Nord și Europa și nu avem planuri imediate să schimbăm asta”, a declarat, la rândul său, președintele-director general al Honda, Takahiro Hachigo.

Principalii producători auto niponi - Toyota, Honda și Nissan - au facilități de producție în SUA și Mexic, în timp ce Toyota și Honda au uzine și în Canada. O mare parte din vehiculele fabricate în Mexic și Canada sunt exportate spre Statele Unite, cea mai mare piață auto pentru producătorii auto din Japonia.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent și pe piața din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău