De ce vine șeful misiunii FMI la Chișinău
-
07 Martie 2022 09:39
Escaladarea războiului din Ucraina va avea un impact devastator asupra economiei globale, avertizează Fondul Monetar Internațional, care spune că războiul din Ucraina a dus deja la creșterea prețurilor la energie și cereale și a generat un val de peste un milion de refugiați care au ajuns în țările vecine, scrie MOLD-STREET.COM.
„Deși situația rămâne extrem de fluidă și perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecințele economice sunt deja foarte grave”, atrag atenția reprezentanții FMI, potrivit sursei citate.
„Războiul e în curs, iar sancțiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale. Războiul are toate șansele de a accentua fenomenul inflaționist resimțit la nivel mondial, este de părere FMI. Acest factor, combinat cu sancțiunile economice asupra Rusiei, ar putea declanșa creșteri ale prețurilor la nivel mondial”, mai atenționează FMI.
Cele mai afectate state
Totodată, instituția susține că această criză „va duce la compromisuri politice complexe, complicând și mai mult peisajul politicilor, pe măsură ce economia mondială își va reveni din criza pandemică”.
Țările care sunt cele mai predispuse în a resimți efectele crizei economice generate de război sunt statele care întrețineau o relație comercială bună cu Ucraina și Rusia.
„În Ucraina, pe lângă bilanțul uman, pagubele economice sunt deja substanțiale. Porturile maritime și aeroporturile sunt închise și au fost avariate, iar multe drumuri și poduri au fost avariate sau distruse.
Ucraina a cerut deja o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari în cadrul Instrumentului de finanțare rapidă al FMI, iar personalul anticipează că această solicitare va fi examinată de Consiliul executiv săptămâna viitoare.
Moldova a solicitat revizuirea programului cu FMI
Potrivit comunicatului FMI, Republica Moldova a solicitat deja extinderea și revizuirea programului său existent, susținut de FMI pentru a ajuta la acoperirea costurilor crizei actuale, iar personalul Fondului „discută activ opțiunile cu autoritățile moldovenești”.
Amintim că deja s-a anunțat că săptămâna viitoare o echipă de experți în frunte cu Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI pentru Moldova, va purta discuții cu autoritățile de la Chișinău, pentru „evaluarea implicațiilor conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina și susținerea în gestionarea crizei și elaborarea planului de acțiuni pentru situații de urgență”.