De ce vaccinul împotriva gripei încă nu a ajuns în R.Moldova. Explicațiile specialiștilor de la ANSP (Sanatateinfo)

  • 11 Noiembrie 2020 11:17
De ce vaccinul împotriva gripei încă nu a ajuns în R.Moldova. Explicațiile specialiștilor de la ANSP (Sanatateinfo)

În timp ce multe dintre țările europene au început administrarea vaccinului antigripal încă în luna octombrie, în Moldova acest nici măcar nu a ajuns, iar calendarul arată 11 noiembrie. Responsabilii din domeniul sănătății publice spun că cele 100 de mii de doze, oferite drept donație Moldovei de către UNICEF, ar trebui să ajungă săptămâna viitoare. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică susțin că de vină e producătorul, scrie Sanatateinfo.md.

De asemenea, potrivit sursei citate, alte 7 mii de doze cumpărate din Fondul Asigurării Obligatorie de Asistență Medicală urmează să ajungă în țară în timpul apropiat.  În acest an, vaccinul antigripal este tetravalent, are 4 componente și este precalificat de OMS.

„Suntem în așteptarea vaccinului. Ni s-a promis că va fi în octombrie, dar au fost probleme cu producătorul. Cele 100 de mii de doze de vaccin de la UNICEF au fost stocate pe 9 noiembrie.100 de mii de doze urmează să fie trimise cu o cursă aeriană spre Amsterdam, iar de acolo vor fi transmise cu un auto-refrigerator în țară. Sperăm că până la data de 20 noiembrie să ajungă”, a declarat șeful secției supravegherea și controlul gripei și infecțiilor respiratorii virale din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Pe 30 septembrie decidenții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică ne asigurau că cele 100 de mii de doze de vaccin antigripal, dintre care 85 de mii din donații și 15 mii, procurate de către Ministerul Sănătății, urmau să ajungă în Moldova pe parcursul lunii octombrie. E deja 11 noiembrie și vaccinurile încă nu au ajuns în țară. Anterior, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu declara că dozele de vaccin sunt donate de SUA.

Citiți continuarea materialului pe Sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău