De ce se duce Angela Merkel la Moscova?

  • 13 Martie 2015 09:49
De ce se duce Angela Merkel la Moscova?

GAZETA WYBORCZA - Merkel nu va merge la marea defilare de 9 mai din Piața Roșie, dar va merge la Moscova o zi mai tarziu.

Împreună cu Putin va depune flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. Un gest modest. Merkel nu se lasă folosită în circul propagandistic, dar nimeni nu va putea să-i reproșeze că Germania fuge de răspunderea pentru istorie.

Războiul din Ucraina a schimbat politica germană. În relațiile grijulii din anii anteriori cu Rusia a apărut răceala și frustrarea, care crește cu fiecare săptămână. Țara prietenoasă și civilizată în ochii politicienilor din coaliția care conduce Germania a devenit un stat imprevizibil, de-a dreptul sălbatic, periculos. Potrivit celui mai recent sondaj al Institutului Forsa, 40% din germani consideră izbucnirea războiului cu Rusia ca posibil.

Un singur lucru nu se schimbă - germanii se simt în continuare responsabili de crimele comise acum 70 de ani de către soldații Wehrmachtului și de membrii SS. Memoria nenorocirilor provocate de germani a devenit parte a identității naționale germane. În ianuarie, în timpul ceremoniilor aniversare de la Auschwitz, despre acest lucru a vorbit explicit președintele RFG, Joachim Gauck. Acesta este motivul pentru care Angela Merkel nu poate să nu meargă la Moscova la festivitățile legate de împlinirea a 70 ani de la sfârșitul celui de al doilea război mondial. Prezența ei ar fi o dovadă că germanii nu fug de răspunderea pentru vina bunicilor lor.

La marea defilare, care va avea loc în 9 mai în Piața Roșie, deocamdată și-a anunțat participarea președintele ceh, Milos Zeman, care a dorit în ianuarie fără succes să-l invite pe Vladimir Putin la Praga, la ceremoniile legate de eliberarea Auschwitz. Cum va reacționa, când prin fața tribunei vor trece rachetele, cu care rușii și mercenarii lor din Ucraina au atacat recent Mariupol, omorând 30 de persoane? Dar când vor defila trupele speciale, care în uniforme fără distincții, ca niște omuleți verzi, au ocupat acum un an Crimeea?

Merkel ar fi putut trimite la defilarea de la Moscova pe adjunctul ei, social-democratul Sigmar Gabriel, care are despre Rusia o opinie ceva mai bună decât ea; sau pe șeful diplomației, Frank-Walter Steinmeier, care în comparație cu Gabriel este un realist mai mare. Demonstrația propagandistică a defilării ar fi fost oricum întărită, căci, în cele din urmă, în tribună ar fi fost un politician german important.

De aceea, Merkel va merge în capitala rusă o zi mai târziu. Împreună cu Putin va depune flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. În acest fel va aduce un omagiu victimelor crimelor germane pe teritoriile cucerite ale URSS, precum și soldaților căzuți ai Armatei Roșii. Va fi un gest modest, dar plin de semnificație. Merkel nu se lasă folosită în circul propagandistic, dar nimeni nu va putea să o acuze că germanii fug de răspunderea pentru istorie. Sunt convins că ghostwriterii aparatului propagandistic rus au scris deja că germanii de azi au renunțat la Hitler și chiar laudă unele realizări ale celui de al III-lea Reich, cum ar fi absența șomajului.

Mediile Kremlinului îi prezintă de mai multe luni pe ucraineni ca fasciști și, în ultimul timp, pe polonezi drept colaboraționiști, care au tras în soldații Armatei Roșii.

Aș dori doar ca Merkel, depunând coroana de flori cu panglica negru-roșu-galben, să nu se gândească numai la rușii uciși de germani. Să-și amintească și de ucraineni, belaruși și oameni de alte naționalități, care au murit pe front și în lagărele germane. Kremlinul cultivă mitul că numai Rusia a învins al III-lea Reich. Merkel ar trebui să spună clar la Moscova că acest lucru nu-i adevărat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău