De ce R. Moldova nu poate majora deocamdată cota energiei regenerabile

  • 02 August 2023 10:23
De ce R. Moldova nu poate majora deocamdată cota energiei regenerabile

Deși Republica Moldova are ca țintă atingerea unei de 30% de consum de energie regenerabilă in mixul de energie electrică până în 2030, la moment nivelul este de 6% și nu poate fi majorat rapid fără o serie de reforme și modificări de politici, susține Carolina Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, scrie mold-street.

„Pentru a atinge această țintă am inițiat elaborarea mai multor documente de politici – Strategia energetică până în 2050, Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, care urmează a fi lansate în curând. La nivel mai aplicat, suntem în proces de modificare a legii privind sursele de energie regenerabilă nr.10/2016 (legea SER), care ne va permite să lansăm licitațiile de construcție a capacităților mari de generare – de 105 MW eoliene și 60 MW solar”, precizează Novac într-o postare pe pagina de facebook.

Scopul mecanismului era de a permite asigurarea cu energie, nu să câștige bani

Potrivit secretarei de stat, la tarif fix, anul trecut Guvernul a majorat de la 20 MW la 120 MW capacitatea alocată instalațiilor fotovoltaice (cu puterea până la 1 MW în alte spații) așa cum cererea era foarte mare.

Totodată, ea susține ca va fi modificat și mecanismul de sprijin pentru persoanele fizice și juridice care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice acasă sau la birou.

„Scopul acestui mecanism este nu să câștige bani din livrarea energiei în rețea, ci oamenii să-și acopere consumul propriu. În Moldova, însă, o mare parte din cele 3 mii de gospodării și agenți economici care și-au pus panouri au supradimensionat instalațiile, astfel lipsind alte persoane de posibilitatea de a-și produce propria energie verde”, afirmă Carolina Novac.

Totodată, ea menționează că solicitările existente pentru avize de racordare la mecanismul de sprijin contorizare netă au atins deja 68 MW capacitate instalată și încă 115 MW avize de racordare emise.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău