De ce populația R.Moldova este în descreștere
-
10 Iulie 2020 13:16
Republica Moldova se află la coada clasamentului mondial privind rata de creștere anuală a populației. Doar anului trecut, populația a scăzut, estimativ, cu 45 de mii de oameni. Motivul principal a fost migrația.
Potrivit datelor estimative, prezentate de către Biroul Național de Statistică, la 1 ianuarie 2020, populația Republicii Moldova număra două milioane 640 de mii de oameni, cu 45 de mii mai puțin decât anul trecut. De altfel, în ultimii șase ani populația țării a scăzut în total cu 228 de mii de oameni. Astfel, Rep. Moldova se plasează la coada clasamentului mondial privind rata de creștere anuală a populației. În timp ce la nivel mondial aceasta este de 1,1%, în Rep. Moldova rata este una negativă de -1,7 la sută.
Cauza principală a descreșterii numărului populației este migrația, susține reprezentantul BNS, Valentina Istrati.
Piramida populației ne arată clar un model de micșorare a populației la vârstele 30-55 de ani, ceea ce reprezintă un efect cumulativ a ratelor migrației în ultimele decenii. Micșorarea numărului populației la vârstele mici, la copii ar putea fi explicată prin faptul că, deja, migrează familiile în întregime. Părinții care sunt peste hotare își iau copiii pentru a se stabili acolo.
Un alt factor care influențează asupra numărului populației este natalitatea. În ultimii ani se atestă o tendință de scădere a natalității, iar acest lucru va continua și în următorii ani chiar dacă rata de fertilitate se va menține la nivelul actual de 1,7 copii per femeie de vârstă fertilă, meționează doctorul în sociologie, Olga Gagauz.
Conform prognozei demografice, către anul 2035 numărul de nașteri se poate micșora până la 20 de mii și problema principală constă în scăderea numărului de femei de vârstă reproductivă. Tinerii pleacă din țară, respectiv, se deteriorează și potențialul reproductiv al țării. Conform prognozelor noastre, pandemia nu poate schimba tendințele de lungă durată. Ea va accelera sau va încetini tendințele existente. Doar revenirea în masă a migranților în Republica Moldova și nu pe o perioadă scrurtă, dar pentru a trăi și a munci acasă poate aduce schimbări pozitive în dinamica demoografică, inclusiv, în dinamica nașterilor.
Potrivit unui studiu efectuat de către Organizația Internațională pentru Migrație, din cauza pandemiei de COVID-19, peste 30 la sută dintre moldovenii stabiliți peste hotare intenționau să revină pentru totdeauna în Republica Moldova.
Foarte mulți se vor întoarce cu abilități și poate chiar cu posibilități de a investi. Partea negativă este că va fi o descreștere semnificativă a transferurilor de peste hotare. 38 de mii de gospodării casnice ar putea să nimerească sub pragul sărăciei dacă nu mai primesc remiteri, a subliniat șeful misiunii Organizației Mondiale a Migrației în Republica Moldova, Lars Johan Lonnback.