De ce pierde Rusia atât de multe tancuri în războiul din Ucraina? (BBC)

  • 11 Aprilie 2022 19:42
De ce pierde Rusia atât de multe tancuri în războiul din Ucraina? (BBC)

Se crede că Rusia a pierdut sute de tancuri în două luni de la invadarea Ucrainei, dar cât de mult s-au datorat aceste pierderi armelor antitanc oferite de națiunile occidentale, cât incompetenței Rusiei și cât din cauza problemelor de logistică și a tacticilor de luptă, notează BBC într-o analiză.

Experții militari pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care națiunile occidentale le-au dat Ucrainei și a modului defectuos în care Rusia și-a folosit tancurile, notează HotNews.ro.

Cât de mari sunt pierderile Rusiei în materie de tancuri?

Potrivit ultimului bilanț al armatei Ucrainei, Rusia a pierdut, până pe 11 aprilie, în jur de 19.500 de soldați și 725 de tancuri.

Între timp, Oryx - un blog militar și de informații care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război - spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste alte 2.000 de vehicule blindate.

Potrivit Rand Corporation și Institutului Internațional pentru Studii Strategice, Rusia avea aproximativ 2.700 de tancuri de luptă principale în forța sa de atac la începutul conflictului.

Cât de eficiente au fost armele antitanc în crearea pagubelor?

SUA au furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului și de atunci au trimis încă cel puțin 2.000.

Rachetele Javelin pot fi trase astfel încât racheta să explodeze în partea superioară a unui tanc, unde armura este mai slabă, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.

O mulțime de tancuri rusești sunt echipate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor.

Cu toate acestea, rachetele Javelin sunt echipate cu două focoase. Unul elimină armura reactivă, iar al doilea străpunge șasiul.

Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puțin 3.600 de rachete NLAW.

Acestea sunt, de asemenea, proiectate să explodeze deasupra tancurilor, unde sunt de regulă vulnerabile.

„Javelin și NLAW sunt foarte puternice”, spune Nick Reynolds, analist în războaie terestre la Royal United Services Institute (RUSI). „Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”.

SUA furnizează de asemenea Ucrainei 100 de drone antitanc Switchblade.

Cunoscute sub numele de drone „kamikaze”, ele pot plana peste o țintă aflată la kilometri distanță de operator și apoi să cadă deasupra unui tanc, distrugându-l cu ajutorul bombei din vârful acesteia.

Cât de mult sunt de vină tacticile militare rusești pentru pierderile numărului mare de tancuri?

În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie.

Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.

„Rusia are relativ puține trupe la care să apeleze”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, „deci BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere”.

„Sunt proiectate să atace rapid cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește personalul de infanterie pentru a escorta blindatele și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune el.

„Asta face ca armata rusă să fie ca un boxer care are un cârlig drept grozav, dar o falcă de sticlă”.

O'Brien spune că a fost ușor pentru trupele ucrainene să prindă în ambuscadă coloanele de tancuri rusești din cauza lipsie patrulelor aeriene rusești.

„Rusia nu a obținut supremația aeriană la începutul conflictului”, spune el, „și astfel nu pot patrula cerul, observând mișcările armatei ucrainene. Asta înseamnă că trupele ucrainene au reușit să ajungă în poziții bune de foc pentru ambuscade și au putut să facă multe daune în acest fel”.

Cât din pierderile de tancuri se datorează incompetenței ruse?

Potrivit cifrelor Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate.

Experții pun acest lucru pe seama eșecurilor logistice și a incompetenței trupelor ruse.

„Ați văzut imagini cu tancuri rusești târâte de tractoarele fermierilor ucraineni”, spune profesorul O'Brien.

"Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroi, pentru că invazia a avut loc în momentul nepotrivit al anului".

„Forțele terestre ale Rusiei sunt formate dintr-o mulțime de militari în termen și recruți (care nu sunt pregătiți pe deplin). Asta le face, în termeni mondiali, o forță de luptă de calitate scăzută până la medie”, spune Nick Reynolds de la RUSI.

„Multe tancuri au fost abandonate din cauza șoferilor slabi. Unele au căzut de pe poduri. Altele au fost băgate în șanțuri, astfel încât șinele s-au desprins. Capacitatea trupelor de a-și folosi echipamentul a lipsit. Dar de multe ori, soldații și-au abandonat pur și simplu vehiculele și au fugit. Așa că și voința de a lupta a lipsit”.

Guvernul ucrainean a dat chiar instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să predea vehiculele militare abandonate.

Autoritățile au confirmat, de asemenea, că oricine a găsit astfel de „trofee de luptă” nu trebuie să le declare în scopuri fiscale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău