De ce nu se ieftinesc carburanții în Republica Moldova

  • 14 Ianuarie 2016 19:16
De ce nu se ieftinesc carburanții în Republica Moldova

Chiar dacă prețul petrolului Brent a atins astăzi minimul ultimilor 12 ani, situându-se sub 30 de dolari pentru un baril, în Republica Moldova costul unui litru de benzină și motorină la pompă continuă să se mențină la cote ridicate.

În timp ce experții spun că prețul combustibilului ar trebui să fie cu cel puțin 9% mai ieftin ca în prezent, sugerând existența unor înțelegeri de cartel, importatorii motivează costurile mari cu scumpirile înregistrate în ultimele luni la cotațiile PLATT'S și costurile ridicate ale combustibililor la rafinării.

Prețul petrolului a scăzut vertiginos în ultima perioadă, ajungând să fie cotat la un preț sub 30 de dolari barilul, cel mai scăzut din ultimii 12 ani. Chiar dacă țări din regiune ca Romania, Bulgaria sau Ucraina au ieftinit gradual benzina și motorina în ultimele luni, acest declin, însă, aproape că nu se răsfrânge deloc asupra prețului la pompă din Republica Moldova, unde carburanții se vând mai scump decât atunci când petrolul costa dublu.

Solicitat de Radio Chișinău să explice de ce nu se ieftinește benzina și motorina  în Republica Moldova, analistul economic, Ion Preașcă, a explicat că prețul carburanților depinde de mai mulți factori cum ar fi prețul țițeiului, cotația leu-dolar, dar și de raportul între cerere și ofertă pe piața internă.

Alți experți au admis că pe piața carburanților din Republica Moldova ar exista înțelegeri de cartel între actorii de pe piața petrolieră, iar Consiliul Concurenței ar trebui să clarifice de ce importatorii nu reduc prețurile la carburanți atunci când costul țițeiului scade, dar le măresc a doua zi când prețurile cresc. Aceștia au menționat că în situația actuală, când petrolul a scăzut sub 30 $ pentru un baril,  prețurile la produsele petroliere ar trebui să scadă cu cel puțin 5%, daca trendul descendent al cotației țițeiului va persista.

Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, reducerea prețurilor de comercializare cu amănuntul al benzinei și motorinei este cauzată de tendința de diminuare a prețurilor de achiziție a acestui carburant. În același timp, susține Ciobanu, rafinăriile nu se grăbesc să ieftinească benzina și motorina.

De notat că pe parcursul lunii ianuarie prețurile la motorină și motorină s-au diminuat, față de luna anterioară  în medie cu 2%, oricum cu mult mai puțin decât estimează experții.
În prezent, pe piața produselor petroliere activează 81 de agenți economici care dețin licențe pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău