De ce nu a fost dezvelit bustul lui Dumitru Matcovschi de Hramul Chișinăului? Subdiviziunile Capitalei dau vina una pe alta

  • 15 Octombrie 2019 15:21
De ce nu a fost dezvelit bustul lui Dumitru Matcovschi de Hramul Chișinăului? Subdiviziunile Capitalei dau vina una pe alta

De Hramul Chișinăului, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, urma să fie dezvelit bustul poetului Dumitru Matcovschi, potrivit programului anunțat de primăria Capitalei, dar evenimentul așa și nu a mai avut loc. Subdiviziunile capitalei dau vina una pe alta pentru tergiversarea lucrărilor și invocă lipsa resurselor financiare.

De ziua orașului mai mulți admiratori ai creației poetului Dumitru Matcovschi s-au adunat pe Aleea Clasicilor, unde, după cum se anunțase anterior, urma să fie dezvelit bustul poetului. Despre faptul că evenimentul a fost amânat, publicul a aflat abia în dimineața zilei.

Pentru consilierul municipal Ion Ștefăniță, președinte al Agenției de conservare și restaurare a monumentelor, anularea evenimentului a fost o surpriză. Potrivit acestuia, dezvelirea bustului a fost fixată inițial pentru 31 august, ca mai apoi  termenul să fie extins până pe 14 octombrie.

„Direcția Construcții Capitale urma să facă o licitație pentru a selecta firma care să realizeze soclul. Din câte am înțeles acea licitație nu a avut loc, dar  s-a făcut un contract direct. Respectiv, conform clauzelor contractuale, agentul economic urma să execute aceste lucrări în termen, adică așa cum s-a planificat la nivel de Primărie a Municipiului Chișinău - ca inaugurarea să fie, dacă nu s-a reușit pe 31 august, de ziua limbii române, atunci de ziua orașului”, a afirmat Ion Ștefăniță.

Solicitat de Radio Chișinău, șeful adjunct al Direcției Construcții Capitale, Alexandru Caftanat a declarat că nu a fost informat despre includerea evenimentului în programul festiv al Hramului orașului. El a menționat că bustul este deja realizat, însă executorul pentru realizarea soclului a fost găsit cu greu, din cauza sumei prea mici pe care autoritățile le-au oferit pentru realizarea lucrării.

„Noi de trei ori am anunțat licitația pentru selectarea firmei, dar nimeni nu  vrut să vină la licitație, deoarece costul e foarte mic – 166 de mii pentru realizarea soclului și instalarea lui. Atunci am propus unei firme specializate în domeniu executarea lucrării, așa precum prevede legislația și contractul  a fost semnat pe 17 septembrie. Antreprenorul a cerut două luni, adică până la 17 noiembrie. Dar din câte știu, lucrarea va fi realizată mai devreme, pe la sfârșitul lunii octombrie - începutul lui noiembrie”, a menționat Alexandru Caftanat.

Dumitru Matcovschi este un poet, dramaturg și eseist basarabean, considerat a fi un simbol al renașterii naționale. La 20 octombrie se împlinesc 80 de ani de la nașterea acestuia, prilej cu care la Chișinău și în localitate de baștină a poetului vor avea loc mai multe evenimente festive.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău