De ce Moldtelecom are pierderi anuale de circa 650 milioane lei de la telefonia fixă (Mold-street)
-
20 Aprilie 2021 09:50
Pierderile anuale ale SA Moldtelecom (100% proprietate a statului) din prestarea serviciilor de telefonie fixă se ridică la circa 650 milioane lei, arată Analiza pieței accesului utilizatorilor finali, persoane fizice și juridice, la un post fix din rețeaua publică de telefonie Iterația V, informează Mold-street.com
Potrivit sursei citate, documentul elaborat de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) atestă menținerea poziției dominante a întreprinderii Moldtelecom pe piața serviciilor de telefonie fixă, în special datorită practicării în decurs de două decenii a unor tarife sub costul real.
Tariful actual acoperă doar 33% din costuri
„Astfel, SA Moldtelecom înregistrează pierderi în medie de câte circa 55 lei lunar per fiecare linie de abonat. În aceste condiții ceilalți furnizori de telefonie fixă sunt situați în poziție non-competitivă, fiind nevoiți să replice tarifele sub cost ale SA Moldtelecom”, se menționează în analiza care a luat ca bază datele pentru anul 2018.
Potrivit autorității de reglementare, legislația națională cere ca tarifele să fie orientate la costuri, iar practicile anticoncurențiale sunt interzise. În acest sens ANRCETI invocă art. 23 al Legii comunicațiilor electronice, care cere ca tarifele să fie orientate la costuri.
ANRCETI susține că pentru a soluționa problema tarifelor sub costuri pentru serviciile de telefonie fixă ale SA Moldtelecom încă la finele anului 2002 a fost aprobat Planul de rebalansare, dar până în prezent au fost implementate doar 2 din cele 4 etape de rebalansare preconizate. A II-a etapă de rebalansare a tarifelor fiind implementată din 1 februarie 2004 și ea a permis ridicarea gradului de acoperire a costului serviciilor locale din contul veniturilor locale cu circa 20 de puncte procentuale.
De atunci, însă, nu s-a mai făcut nimic, iar rezultatele financiare publicate de SA Moldtelecom pentru anul 2018, arată că tarifele la serviciile de telefonie fixă permit acoperirea a doar circa 33% din costurile furnizării serviciilor date.