De ce e România un ghimpe în coasta Rusiei. Gen. Bălăceanu: Capacitatea antibalistică a SUA, mult peste cea a Rusiei

  • 13 Februarie 2023 08:53
De ce e România un ghimpe în coasta Rusiei. Gen. Bălăceanu: Capacitatea antibalistică a SUA, mult peste cea a Rusiei

Rusia își continuă campania de ”demonizare” a scutului american Aegis Ashor de la Deveselu.

Sprijinul Occidentului pentru Ucraina i-a înfuriat de la bun început pe liderii ruși. Încă din primele zile ale invaziei, pe 28 februarie, Putin cerea ministrului apărării și comandantului Armatei ruse să ridice nivelul de alertă pentru forțele nucleare ruse pentru a-i speria pe liderii statelor NATO, scrie Defense Romania.

Amenințările cu arma nucleară ale oficialilor și propagandiștilor ruși au continuat, ceea ce a determinat Statele Unite să avertizeze conducerea Rusiei cu privire la consecințele grave care ar urma utilizării unei arme nucleare.

La începutul războiului din Ucraina, Federația Rusă a mai recurs la astfel de amenințări. Proferarea de amenințări nucleare face parte din scenariu de escaladare și face parte din războiul de dezinformare pe care Federația Rusă îl poartă împotriva nu doar a Ucrainei, ci împotriva întregii comunități euroatlantice”, remarca și ministrul de externe român Bogdan Aurescu.

Putin a făcut publice, și în decembrie 2021, care sunt așteptările sale în regiune - și anume înghețarea unui spațiu post-sovietic, în care Federația Rusă se bucură de o „sferă de influență privilegiată”, care să cuprindă în special Ucraina, R. Moldova și Georgia.

Cerințele Rusiei se extind și la prezența structurilor NATO din flancul său estic, vizate direct fiind ”scuturile” antirachetă din România și Polonia. Eficacitatea sistemelor Aegis împotriva rachetelor deranjează Moscova, care susține complet fără prezinte vreo dovadă că rachetele de la Deveselu ar putea fi folosite și în scop ofensiv.

Scutul de la Deveselu, scop defensiv

Generalul Virgil Bălăceanu explică faptul că, în situația utilizării armelor nucleare strategice, răspunsul principal al Statelor Unite ar fi acela de a răspunde prin lansarea unor rachete de balistice intercontinentale ICBM, care vor lovi teritoriul adversarului înainte de activarea scutului de la Deveselu.

”Armele nucleare strategice sunt arme de descurajare. Rusia ar primi lovitura de răspuns înainte de a acționa scutul antirachetă”, precizează generalul. 

Gen. Bălăceanu este de părere că Federația Rusă este conștientă de eficacitatea defensivă a scutului antirachetă american (din care face parte și sistemul Aegis Ashore de la Deveselu) și pentru acest motiv încearcă să vehiculeze ideea falsă că rachetele care sunt lansate de sistemele antirachetă pot fi schimbate cu rachete de croazieră Tomahawk.

”Capacitatea SUA de lovire împotriva rachetelor balistice intercontinentale este mult mai mare decât cea a Federației Ruse.

Scutul de la Deveselu poate să facă un asemenea lucru. De asta rușilor nu le convine existența scutului pe teritoriul României. Rușii spun că nu este un scut de apărare, ci este un dispozitiv ofensiv, pentru că, teoretic, instalațiile de lansare de la Deveselu, la fel ca cele din Polonia, ar putea fi folosite și pentru (lansarea n.r.) rachetelor de croazieră”, a explicat generalul Bălăceanu, la Digi24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău