De ce consumatorii de energie electrică din nordul Republicii Moldova vor plăti mai mult decât cei din centru și din sud. Explicațiile ANRE

  • 14 Aprilie 2023 11:04
De ce consumatorii de energie electrică din nordul Republicii Moldova vor plăti mai mult decât cei din centru și din sud. Explicațiile ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu câteva explicații privind diferența de preț pentru consumatorii de energie electrică din nordul și centru/sudul țării.

Instituția menționează că volumul total de energie electrică furnizată, consumatorii din nordul țării beneficiază de 28%, iar cei din centru/sudul țării 72%. Respectiv, cu cât volumul este mai mare, cu atât prețul final pentru consumatori este mai mic, scrie Bizlaw.md.

Un alt factor, potrivit ANRE, este tariful pentru distribuție (utilizarea rețelelor electrice). La nord sunt deservite 493 mii locuri de consum, iar centru/sudul țării 939 mii locuri de consum, respectiv, costurile de distribuție sunt mai mari cu 54% la nord, în comparație cu centru/sud.

De asemenea, ANRE precizează că îÎn ultima perioadă, cantitatea de energie electrică furnizată de S.A. „FEE Nord” s-a redus cu circa 14%, respectiv, costul pentru 1 kWh este mai mare.  

Amintim că în ședința din 12 aprilie, Consiliul ANRE a aplicat pentru Î.C.S. ”Premier Energy” S.R.L. reducerea prețului mediu de procurare a energiei electrice cu circa 13 % față de prețul mediu de procurare aplicat la determinarea prețurilor în vigoare (204 bani/kWh față de 232 bani/kWh. Pentru FEE Nord a fost aplicată reducerea prețului mediu de procurare a energiei electrice cu circa 10 % față de prețul mediu de procurare aplicat la determinarea prețurilor în vigoare (212 bani/kWh față de 234 bani/kWh).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău