De ce ANRE ridică prețul plafon când prețul barilului scade?
-
14 Ianuarie 2017 12:03
Nici cel mai experimentat trader nu poate spune cât va costa mâine benzina și motorina pentru că prețul se formează la bursele internaționale și sunt dictate de cererea și oferta zilnică. Un comentariu în acest sens a făcut Andrei Adam, șeful Departamentului licențiere, monitorizare și control a activităților licențiate din cadrul ANRE.
Comentariul a fost solicitat de IPN în contextul ridicării de către ANRE, deja pentru a patra oară consecutiv, a prețului plafon de vânzare a combustibililor.
La întrebarea de ce ANRE ridică prețul plafon atunci când prețul barilului scade, reprezentantul instituției declară că piața petrolului sau țițeiului este diferită de piața combustibililor derivați din petrol. Dacă, de exemplu, la 5 și 6 ianuarie anul curent prețul unui baril de petrol de marca Brent a fost de 56,8 dolari SUA, atunci, potrivit cotațiilor Platts, prețul unei tone de benzină și motorină a crescut cu 9 și, respectiv, cu 8 dolari SUA și a constituit între 545-554 și, respectiv, 484-492 de dolari SUA.
Specialistul de la ANRE mai spune că piața angro a produselor petroliere își are propriile sale prețuri. Ca rezultat al plafonării de către ANRE a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, piața angro urmează să-și ajusteze oferta independent.
Potrivit regulamentelor aprobate de Guvern, comercializarea cu ridicata a produselor petroliere se permite numai la depozitele petroliere, iar comercializarea cu amănuntul se efectuează numai la stațiile de alimentare certificate. Aceasta însemnă că, indiferent de cantitate, orice vânzare de carburanți la stațiile PECO se consideră comercializare cu amănuntul.
Expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, a declarat anterior pentru IPN că credibilitatea prețurilor produselor petroliere nu poate fi asigurată prin plafonare, iar unica soluție prin care statul poate interveni pe piața produselor petroliere este prin mecanisme concurențiale.
Amintim că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților au fost stabilite, începând cu 11 ianuarie, la 17,99 lei pentru un litru de benzină premium 95 și 15,61 lei pentru un litru de motorină.