De astăzi, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sănătate publică

  • 30 Noiembrie 2020 08:59
De astăzi, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sănătate publică

Republica Moldova a intrat de astăzi în stare de urgență în sănătate publică, instituită pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute, în cadrul unei noi ședințe a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP). Odată cu revenirea la stare de urgență, în țară vor fi valabile mai multe măsuri de prevenție și restricții, transmite MOLDPRES.

În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00, transmite sursa citată.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanță.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei", a  explicat prim-ministrul Ion Chicu, președintele CNESP.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Republica Moldova a fost înregistrat un nou antirecord de infectare, sâmbătă, 28 noiembrie, fiind confirmate 1712 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Duminică s-a anunțat despre 1165 de cazuri de infecție, or, în total, până la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 107 017 cazuri de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-14
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0
Fri
2

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău