De astăzi intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale cu Spania

  • 01 Iunie 09:00
De astăzi intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale cu Spania

Acordul în domeniul securității sociale semnat cu Regatul Spaniei intră în vigoare pe 1 iunie. În baza acordului, cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații, precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș, transmite IPN.

Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.

Informații cu privire la țările cu care Republica Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiile responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. De asemenea, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relații internaționale.

Cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ apelând și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Conform datelor oficiale, în prezent în Regatul Spaniei sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Acordul în domeniul securității sociale a fost semnat la Madrid pe 21 iulie 2022.

Republica Moldova are încheiate acorduri de securitate socială cu 18 țări. Este vorba despre Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Marele Ducat de Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Republica Elenă și Spania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Fri
28
Sat
26
Sun
25
Mon
24
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău