De astăzi începe punerea în aplicare provizorie a Acordului de asociere cu UE

  • 01 Septembrie 2014 08:43
De astăzi începe punerea în aplicare provizorie a Acordului de asociere cu UE

De astăzi începe punerea în aplicare provizorie a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană care îl cuprinde și pe cel de liber schimb.

Astfel, acordul presupune liberalizarea pieței comunitare pentru un șir de produse moldovenești și permite producătorilor autohtoni să-și vândă marfa fără taxe în statele membre ale UE. 

Acordul de asociere a fost parafat de Republica Moldova și Uniunea Europeană la 27 noiembrie anul trecut și a fost semnat la 27 iunie a.c., după care a fost ratificat de către Parlamentul de la Chișinău și legislativele câtorva state europene. Deși nu a fost încă ratificat de toate statele, Bruxellesul a decis punerea în aplicare provizorie a acestui document pentru a stimula producătorii autohtoni. Acordul de asociere îl cuprinde și pe cel de liber schimb, care presupune liberalizarea pieței comunitare pentru un șir de produse moldovenești și viceversa. Acest lucru le va permite producătorilor autohtoni să-și vândă marfa fără taxe în statele membre, dar în același timp, crește concurența pe piața internă, ceea ce presupune că populația va avea acces la mărfuri mai ieftine și mai calitative.

Pe de altă parte, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană a generat mai multe interdicții din partea Federației Ruse impuse unor mărfuri moldovenești – embargoul vinurilor din septembrie 2013, restricțiile impuse fructelor, legumelor și conservelor din vara acestui an, precum și o decizie a guvernului de la Moscova de a impune taxe pentru alte categorii de mărfuri moldovenești, în pofida acordurilor existente cu Rusia și a celor din cadrul CSI. Experții și politicenii de la Chișinău consideră că măsurile impuse de Rusia au un caracter politic și au drept scop să forțeze autoritățile să renunțe la apropierea de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a decis să permită accesul vnurilor moldovenești fără restricții pe piața comunitară încă de la 1 ianuarie și a dublat cota de export a unor fructe moldovenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău