De astăzi, deținătorii de patentă care trec la activitatea independentă pot solicita compensații din partea statului

  • 01 Iulie 2023 13:00
De astăzi, deținătorii de patentă care trec la activitatea independentă pot solicita compensații din partea statului

De astăzi, deținătorii de patentă, care trec la activitate independentă, pot depune cereri la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru solicitarea unei compensații în valoare de 10 mii de lei (500 de euro). Solicitările vor putea fi prezentate până la 31 august, transmite MOLDPRES.

Compensațiile sunt oferite în condițiile în care începând cu ziua de astăzi, activitatea de comerț cu amănuntul nu va mai fi admisă în baza patentei, iar comercianții sunt obligați să treacă la regimul fiscal de activitate independentă și să dețină aparat de casă. 

Solicitarea compensației de până la 10 mii de lei per beneficiar se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative privind cheltuielile suportate. Formularul electronic este disponibil pe pagina https://compensare.oda.md. Compensația se va efectua în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii.

Solicitantul de compensație care nu dispune de semnătură electronică calificată sau optează pentru o altă modalitate de depunere a cererii, poate solicita prestarea serviciului respectiv în cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice sau al subdiviziunilor teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat.

De compensații vor putea beneficia persoanele care până la data de 31 decembrie 2022 erau deținători de patentă și care s-au înregistrat ulterior la SFS în calitate de persoane fizice ce desfășoară activități independente. Compensațiile se acordă pentru cheltuielile suportate începând cu 1 ianuarie 2023.

Din banii obținuți, deținătorii de patentă își vor putea procura aparate de casă și vor putea achiziționa tot de ce au nevoie pentru amenajarea locului de desfășurare a activității.

Compensația va fi acordată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău