De astăzi, cuplurile infertile pot solicita o procedură gratuită de fertilizare in vitro

  • 24 Februarie 2017 11:22
De astăzi, cuplurile infertile pot solicita o procedură gratuită de fertilizare in vitro

De astăzi, 24 februarie, cuplurile asigurate, care sunt infertile, pot solicita o procedură gratuită de fertilizare in vitro. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, la un briefing de presă, la care a informat despre aprobarea regulamentului care prevede procedura în cauză, transmite IPN.

Procedura de fertilizare in vitro gratuită poate fi solicitată doar de către cuplurile care dețin poliță de asigurare medicală. Acestea vor depune personal dosarul la Comisia  de evaluare, care își desfășoară activitatea în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală a Institutului Mamei și Copilului.

Dosarul va conține: biletul de trimitere eliberat de către medicul de familie, cererea și acordul cuplului, copiile buletinelor de identitate și copiile polițelor de asigurare. În baza biletului eliberat de către medicul de familie, cuplul care solicită procedura va face mai multe investigații medicale care confirmă infertilitatea, prezența maladiilor sau contraindicațiilor medicale.

În Moldova, aproximativ 140 de mii de cupluri sunt infertile, iar în trei mii de cazuri această problemă poate fi rezolvată prin fertilizarea in vitro. Compania Națională de Asigurări în Medicină va oferi pentru o procedură 31,7 mii de lei. Suma nu acoperă cheltuielile pentru medicamentele administrate în condiții de ambulatoriu.

În cadrul aceluiași briefing de presă, Ruxanda Glavan a comentat și noile tarife la serviciile medicale, reiterând că scumpirile nu vor afecta cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală. Potrivit ministrului, argumentele care au motivat mărirea tarifelor, în unele cazuri și de zece ori,  sunt sporirea calității serviciilor medicale, eficiența tratamentului și modernizarea tehnologică a spitalelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău