De astăzi, cetățenii se pot înregistra pentru compensații la energie

  • 04 Noiembrie 11:33
De astăzi, cetățenii se pot înregistra pentru compensații la energie

Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile, prin intermediul programului „Ajutor la contor”, iar începând cu ziua de astăzi, 4 noiembrie, cetățenii pot depune cererile pentru sezonul rece 2024-2025.

Cetățenii care vor să beneficieze de suport, se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Compensațiile pentru energie se vor acorda sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă.

Pentru a primi ajutor, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social până pe 28 noiembrie 2024, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Compensațiile vor fi achitate în luna următoare înregistrării în sistem.

Consumatorii pot beneficia de compensații dacă încălzesc gospodăria utilizând gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete). Compensațiile se oferă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.

La atribuirea compensațiilor pentru sezonul rece 2024-2025 nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate. Valoarea compensației se calculează individual de către sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”. Aceasta variază pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc.

Pentru a beneficia de compensația la energie, cetățenii trebuie să întrunească mai multe condiții. Acestea sunt: valoarea cumulată a cotelor-părți din imobile ale membrilor gospodăriei nu depășește 2.5 milioane de lei; venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 este mai mic de 300.000 de lei; ați locuit pe teritoriul Republicii Moldova minim 8 luni în ultimele 12 luni, la fel și toți locatarii incluși în cerere; ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai puțin de 350m3 de gaze naturale pe lună în sezonul precedent.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că toate compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sat
-0
Sun
2
Mon
3
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău