De astăzi, moldovenii își pot porta numerele

  • 01 Iulie 2013 14:09
De astăzi, moldovenii își pot porta numerele

De luni, 1 iulie, în Republica Moldova intră în vigoare portabilitatea numerelelor de telefonie mobilă. Abonații se vor putea transfera de la un operator la altul, fără să își schimbe numărul.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, toți cei trei operatori de telefonie mobilă au raportat că sunt pregătiți pentru a oferi acest serviciu. Orice utilizator va putea beneficia de el în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la operatorul pe care l-a ales. 

De astăzi, proprietarul numărului de telefonie mobilă devine utilizatorul serviciilor, și nu operatorii, așa cum era până în prezent. Fiecare abonat sau utilizator al unei cartele telefonice preplătite poate depune cerere de transfer de la un operator la altul, iar de detaliile tehnice se ocupă compania la care acesta solicită să treacă, a explicat Ala Baidauz, șef de direcție din cadrul Agenției Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației.

Cele trei companii de telefonie mobilă din Republica Moldova și-au pregătit deja ofertele, pe care potențialii clienți le pot consulta pe paginile electronice ale acestora. Reprezentantul unuia dintre operatori, Sergiu Postică, a subliniat că utilizatorii nu vor plăti pentru a se transfera dintr-o rețea în alta.

Potrivit reprezentantului unei alte companii, Rodica Verbeniuc, implementarea acestui serviciu, este o dovadă de maturitate a pieței de telefonie mobilă.

În opinia analistului economic, Roman Chircă, tendința generală va fi de transfer de la operatorii mai mari spre cei mai mici, cu tarife mai reduse. Totuși, piața de telefonie mobilă nu va fi inluențată într-un mod decisiv, crede Roman Chircă.

Pentru fiecare client nou, compania la care acesta s-a transferat va achita celuilalt operator câte aproape 6 dolari, fără TVA. De asemenea, pentru fiecare zi de întârziere de transferare de la un operator la altul, au fost stabilite penalități de 100 de lei. Bani vor fi achitați clientului de către compania la care acesta s-a transferat. De pe 31 iulie 2013, serviciul de portabilitate a numerelor va fi valabil și pentru rețelele de telefonie fixă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău