Davos 2023: Secretarul general al NATO se pronunță pentru o creștere semnificativă a numărului de arme pentru Ucraina

  • 18 Ianuarie 2023 19:48
Davos 2023: Secretarul general al NATO se pronunță pentru o creștere semnificativă a numărului de arme pentru Ucraina

Ucraina are nevoie de o "creștere semnificativă" a numărului de arme într-un moment crucial al invaziei ruse și un astfel de sprijin este singura cale către o soluție negociată de pace, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Reuters în marja Forumului Economic de la Davos, transmite Agerpres.

Șefi din domeniul apărării din aproximativ 50 de țări și din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se vor reuni vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ultima dintr-o serie de întâlniri de când forțele ruse au invadat Ucraina, cu aproape 11 luni în urmă.

'Este un moment crucial în război și e nevoie de o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg în interviu.

'Dacă vrem o soluție negociată de pace mâine, trebuie ca astăzi să furnizăm mai multe arme", a spus el, transmite Agerpres.

Se așteaptă ca la reuniunea de la Ramstein să se pună accentul nu pe ceea ce vor oferi SUA, ci pe faptul dacă Germania va renunța să se opună trimiterii tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina sau cel puțin să aprobe transferul acestora din țările aliate.

Stoltenberg este precaut în privința acestui subiect; consultările continuă, spune el, salutând totodată decizia Marii Britanii de a trimite tancuri Challenger în Ucraina.

Marea Britanie a crescut presiunea săptămâna aceasta asupra Berlinului devenind prima țara din Vest care trimite tancuri occidentale, promițând un escadron de 14 Challenger, dar tancurile Leopard sunt considerate ca fiind cea mai bună alegere pentru a aproviziona Ucraina cu o forță de tancuri grele.

Kievul speră că noile arme occidentale îi vor da un nou avânt militar în acest an, în special tancuri grele, care ar conferi trupelor sale mai multă mobilitate și protecție pentru a sparge liniile rusești în estul și sudul țării.

Dincolo de tancuri, Stoltenberg a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, de blindate, dar și de muniție, piese de schimb și de capacități de întreținere pentru a se asigura că armele de care dispune continuă să funcționeze.

El a spus că situația de pe fronturi s-a stabilizat în ultimele săptămâni, dar că luptele de lungă durată și înverșunate de lângă Bahmut, oraș din estul țării, arată importanța furnizării mai multor arme pentru a sprijini Ucraina.

Rusia s-a concentrat asupra Bahmut în ultimele săptămâni, susținând săptămâna trecută că forțele sale au cucerit orașul minier Soledar din apropiere.

'Președintele (rus) (Vladimir) Putin nu a dat niciun semn că s-ar pregăti pentru pace și de aceea trebuie să înțeleagă că nu poate învinge pe câmpul de luptă", a subliniat Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău