David Attenborough | Omenirea riscă să fie din ce în ce mai afectată de pandemii devastatoare dacă nu protejează mai bine speciile aflate în pericol de dispariție

  • 12 Septembrie 2020 17:26
David Attenborough | Omenirea riscă să fie din ce în ce mai afectată de pandemii devastatoare dacă nu protejează mai bine speciile aflate în pericol de dispariție

Celebrul naturalist britanic David Attenborough avertizează, într-un nou documentar BBC, că omenirea riscă să fie din ce în ce mai afectată de pandemii devastatoare dacă nu protejează mai bine speciile aflate în pericol de dispariție, relatează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

În noul său film intitulat ''Extinction: The Facts'', britanicul prezintă atât consecințele devastatoare ale activităților umane asupra habitatului natural al anumitor specii cât și o asociere cu pandemia de coronavirus nou.

''Ne confruntăm cu o criză, care are consecințe pentru noi toți'', avertizează realizatorul seriilor ''The Blue Planet'' și ''Planet Earth'' la începutul noului său documentar, cu durata de o oră.

BBC, care va difuza documentarul duminică seară, a atras atenția că acesta conține ''scene oribile de distrugere'', oferind exemplul unor animale care fug disperate din calea incendiilor, precum maimuțe ce sar într-un râu sau un exemplar de koala rănit, căutând în zadar adăpost.

De asemenea, în cel mai recent documentar al său, David Attenborough revine asupra presupusei origini a pandemiei de coronavirus nou. El se concentrează în special asupra pieții din orașul Wuhan (centrul Chinei) unde erau vândute animale vii destinate consumului uman care, potrivit oamenilor de știință, s-ar afla la originea epidemiei care a devastat anul acesta lumea.

Filmul pare să ilustreze perfect un raport științific publicat săptămâna aceasta, intitulat ''Living Planet Index'', conform căruia dispariția continuă a habitatelor naturale ale viețuitoarelor sălbatice crește riscul de pandemii viitoare deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni și animale.

În acest studiu internațional, experții World Wide Fund for Nature (WWF) avertizează că omenirea a pierdut peste două treimi din populațiile sale de animale sălbatice în mai puțin de 50 de ani, în principal din cauza activităților umane.

''În cursul vieții am întâlnit unele dintre cele mai remarcabile specii de animale'', mărturisește naturalistul în vârstă de de 94 de ani. ''Abia acum îmi dau seama cât de norocos am fost - multe dintre aceste minuni par a fi destinate să dispară pentru totdeauna'', adaugă el.

În concluzia documentarului, David Attenborough estimează, însă, că ''dacă luăm deciziile corecte în acest moment critic putem salva ecosistemele planetei noastre și biodiversitatea sa extraordinară''.

''Depinde de fiecare dintre noi'', subliniază celebrul naturalist. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-6
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Fri
2
Sat
4
Sun
8
Mon
6
Tue
2

Curs oficial BNM 21 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0955 0.0646
USD 17.4150 0.0750
RON 4.3282 0.0139
UAH 0.6165 -0.0001
RUB 0.2367 0.0017
Arhivă Radio Chișinău