Datoria R.Moldova la gazele naturale rusești: Cele mai pesimiste scenarii, enunțate de un expert

  • 17 Aprilie 10:54
Datoria R.Moldova la gazele naturale rusești: Cele mai pesimiste scenarii, enunțate de un expert

Cele mai pesimiste scenarii includ posibilitatea ca Rusia să folosească datoria Chișinăului pentru furnizarea gazelor rusești pentru a prelua controlul asupra unei părți din infrastructura energetică, inclusiv a celei create pe banii europenilor, sau pentru a atinge obiective de ordin politic, cum ar fi federalizarea R.Moldova, consideră expertul Dionis Cenușa.

Într-o analiză publicată de IPN, politologul, Dionis Cenușa susține că în loc să fie stopate sursele ce creează datorii pentru gazele importate din Rusia, autoritățile contribuie la menținerea lor. Aceasta are loc prin reînnoirea achiziției de electricitate de la Moldavskaya GRES prin licitația câștigată de către Energocom. 

El consideră că o schimbare radicală de situație va avea loc dacă va fi finalizată construirea interconexiunilor cu România pe electricitate și gaze naturale. Inițiativele date trebuie privite de către partenerii europeni ca investiție în securitatea energetică.

„Pe lângă interconectare, UE și alți actori europeni trebuie să încurajeze dezbaterile despre soluționarea problemei datoriei pentru gazele rusești, ale cărei costuri economice și (geo)politice pot avea consecințe nefaste, puternic subestimate în prezent”, concluzionează Denis Cenușa.

Peste 90% din datoria de circa 7 miliarde dolari se datorează consumului de gaze neachitat de către regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:1 m/s
Lun
-0 °C
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău