Datele despre întreprinderi, ascunse după 7 lacăte

  • 25 Februarie 2014 15:07
Datele despre întreprinderi, ascunse după 7 lacăte

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) oferă informații puține și incomplete referitor la întreprinderile înregistrate în Republica Moldova.

 

Am încercat să facem o comparație cu datele oferite de instituția similară din România, pentru a înțelege cât de deschisă și utilă este informația despre companie pe care o putem accesa în Republica Moldova.

Astfel, extrasele oferite de CÎS, contra unei taxe de 50 de lei, conțin date despre denumirea completă și prescurtată a întreprinderii, codul fiscal, data înregistrării, certificatul de înregistrare și forma juridică. În ceea ce privește administratorul, extrasul ne oferă doar numele, fără data nașterii sau numărul personal, ceea ce e prea puțin în procesul de identificare a persoanei. În comparație, extrasul primit de la Oficiul Național al Registrului și Comerțului din România conține și data ultimei înregistrări făcute în registru (pentru a ști cât de des, de exemplu, se schimbă administratorii, adresa sau obiectul activității, pentru precauție, previzibilitate), telefoanele de contact ale întreprinderii și mai multe date despre asociați sau administratori: cetățenia, starea civilă, data și locul nașterii. De asemenea, există informații despre persoanele împuternicite, care pot să semneze sau să facă operațiuni în numele companiei.

Extrasul de la CÎS din RM mai oferă date despre sediu, capitalul social subscris, fondatori și cotele de participare, obiectivele de activitate,  organele de conducere (la fel, doar numele persoanelor), procedura de dizolvare, reorganizare, insolvabilitate, suspendare și dacă întreprinderea este sau nu radiată din Registru. În ceea ce privește activitatea financiară, documentul face referire numai la venitul din vânzări, obținut de companie în anul precedent, spre deosebire de ceea ce putem obține la autoritatea din România, care ne oferă informații despre situația financiară pentru ultimii 3 ani. Și informația este mai detaliată, pentru că arată numărul mediu de salariați, profitul net, pierderea brută, profitul brut și cifra de afaceri. De asemenea, sunt indicate hotărârile adunărilor generale ale companiei și alte mențiuni.

Directorul Camerei Înregistrării de Stat, Victor Cebotari, susține că toată informația deținută la CÎS este publică, însă pentru date mai ample, trebuie solicitate extrase mai scumpe. Dacă documentele cu care am operat noi costau 50 de lei, pentru o informație mai amplă trebuie achitat 63 de lei, care, potrivit lui Victor Cebotari, sunt solicitate mai des de instituțiile bancare. Totodată, pentru un preț adițional, poate fi solicitat istoricul firmei, cu date de la data fondării până în momentul solicitării informației.

În ceea ce privește informațiile despre administratori și proprietarii întreprinderilor, acestea nu pot să conțină date cu caracter personal, a subliniat Victor Cebotari. Astfel, nu pot fi oferite informații referitoare la data și locul nașterii sau altele.

În ceea ce privește datele despre situația financiară, Victor Cebotari a menționat că agenții economici nu sunt obligați să le prezinte la CÎS, ci doar la Fisc. Informațiile se stochează apoi, la Biroul Național de Statistică.

Cornelia Cozonac, Centrul de Investigații Jurnalistice:

Activitatea pe care o desfășoară CÎS este demodată și departe de cerințele actuale privind transparenta, datele deschise etc. Pentru jurnaliștii de investigație de la noi, uneori este mai ușor să obțină anumită informație despre unii agenții economici, din bazele de date din alte țări, decât din Republica Moldova. Noi am avut pe parcursul ultimilor ani mai multe situații în care nu am putut documenta bine anumite date, tocmai pentru că nu am putut obține informația solicitată de la CÎS. Anterior, până în 2009, chiar pe timpul guvernării comuniste, noi solicitam și primeam gratuit de la CÎS informația despre istoricul agenților economici, adică toate datele referitoare la schimbările operate, de la înființarea agentului economic, până în prezent: o informație foarte utila într-o ancheta de presa, întrucât doar așa, având tabloul general, poți să găsești multe legături între firme, oameni politici, rețele dubioase, poți depista scheme de corupție. Din păcate, după 2009 relația cu CÎS a devenit mai proastă. S-a încercat impunerea unor costuri pentru informația livrată, inclusiv pentru presă. Și pentru documentarea unei investigații, în care trebuia să verifici zeci de agenți economici, iar datele despre un agent economic costă între 60 și 120 de lei, practic devenea imposibil să accesezi informația necesară.

După ce mai multe organizații de media au făcut un apel public, cerând CÎS respectarea legii privind accesul la informație și drepturile jurnaliștilor de a accesa informația de interes public, CÎS a devenit mai deschisa, dar  nu mai oferă informația despre istoricul agenților economici, ceea ce, este foarte important pentru noi, jurnaliștii. Deci, se încearcă, pe orice căi, tăinuirea informației relevante, în loc să fie deschisă.

În prezent, exista posibilitatea de a perfectat un abonament anual, de aproximativ 3500 de lei, după care se achită pentru fiecare accesare câte 10-15 lei. Pentru jurnaliști și instituțiile media, însă, acest abonament este un lux, de cele mai multe ori, de nepermis.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată și activă” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 –martie 2014, la inițiativa și cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova în cadrul Programului Buna Guvernare. Instituția finanțatoare și/sau organizația care implementează proiectul nu influențează în niciun fel subiectul și conținutul materialului publicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău