Datele despre beneficiarii finali ai companiilor înregistrate în așa-numitele paradisuri fiscale, care creează organizații comerciale în R.Moldova, vor deveni publice

  • 13 Octombrie 2021 14:10
Datele despre beneficiarii finali ai companiilor înregistrate în așa-numitele paradisuri fiscale, care creează organizații comerciale în R.Moldova, vor deveni publice

Datele despre beneficiarii finali ai companiilor înregistrate în așa-numitele paradisuri fiscale, care creează organizații comerciale în Republica Moldova vor deveni publice și vor putea fi accesate de către cetățeni. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului.

Legislația actuală obligă așa-numitele companii offshore să-și publice beneficiarii efectivi la Agenția Servicii Publice. În schimb, dacă aceste companii creează societăți comerciale în Republica Moldova, atunci publicul nu are acces la datele respective. Proiectul elaborat de președintele Comisiei, Dumitru Alaiba, prevede și desecretizarea acestor informații, pentru a asigura mai multă transparență.

Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor s-au abținut de la votarea proiectului, invocând că acesta nu va asigura transparența necesară la care speră autorii. Deputatul Oleg Reidman.

Dacă vor fi votate și în plenul Legislativului, prevederile acestei inițiative vor duce la desecretizarea informațiilor despre beneficiarii finali ai aproximativ 500 de companii din Republica Moldova, create, la rândul lor, de companii offshore. Potrivit autorilor, aceste modificări vor contribui la prevenirea corupției mari  prin promovarea transparenței în societate, în condițiile în care mai multe crime mari precum jaful bancar din 2014, sau așa-numita operațiune Laundromat, prin care prin sistemul bancar moldovenesc au fost ”spălate” circa 20 de miliarde de dolari, au fost facilitate de companii offshore, cu beneficiari finali ascunși.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău