Date BNR. România, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova; exporturi de 2,1 miliarde euro în 2022

  • 26 Aprilie 2023 08:09
Date BNR. România, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova; exporturi de 2,1 miliarde euro în 2022

România este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022, o creștere de circa 61% față de 2021 și peste 134% față de anul 2020, a declarat, marți, Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

"România și Republica Moldova împărtășesc o bogată moștenire culturală, aceeași limbă și un îndelungat istoric de sprijin reciproc și cooperare. Aceste rădăcini comune oferă o bază solidă pentru parteneriatul nostru economic care a înregistrat progrese semnificative de-a lungul anilor. Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a cunoscut o creștere remarcabilă în ultimii ani. România este acum unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022. Aceasta reprezintă o creștere de circa 61% față de 2021 și peste 134% față de anul 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova pe parcursul anului trecut. Totodată, importurile de bunuri și servicii din Republica Moldova au depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind în creștere cu aproximativ 64% față de 2021 și cu peste 94% în raport cu anul 2020", a spus Leonardo Badea, la Conferința anuală BNR - ASE cu tema "Navigând printre crize suprapuse".

Potrivit acestuia, sectoarele cheie ale cooperării comerciale dintre cele două țări includ agricultura, producția industrială și energia. România este o destinație majoră de export pentru produsele agricole moldovenești, cum ar fi vinul, fructele și legumele. În schimb, România exportă în Republica Moldova mașini, echipamente și diverse bunuri de larg consum.

Leonardo Badea a afirmat că în România sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului aproximativ 3.800 de firme cu capital moldovenesc sau mixt, din care peste 1.000 au fost active pe parcursul anului 2021, conform celor mai recente date disponibile. Acestea s-au remarcat printr-o rată de profitabilitate a capitalurilor proprii situată peste media pe total economie, printr-o contribuție la valoarea adăugată brută de circa 1,3 miliarde de lei și o cifră de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei, având active totale de 2,7 miliarde de lei și aproximativ 5.000 de salariați.

Pe lângă comerț, investițiile au reprezentat un aspect important al cooperării economice dintre cele două țări. Companiile românești au investit activ în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea unor sectoare precum sectorul bancar, de telecomunicații și de producție. Viceguvernatorul BNR susține că aceste investiții joacă un rol semnificativ în modernizarea economiei Republicii Moldova și crearea de noi locuri de muncă și oportunități pentru cetățenii săi. Unul dintre cele mai notabile exemple ale cooperării dintre cele două țări investiționale este gazoductul Iași-Ungheni, care leagă rețelele de gaze naturale din România și Republica Moldova.

"Deși în prezent există o singură companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori București, acest exemplu arată potențialul de listări transfrontaliere și beneficiile pe care acestea le pot aduce atât Republicii Moldova, cât și României. În același timp însă, numeroase companii românești listate, din multiple domenii de activitate, au o prezență notabilă în Republica Moldova", a mai spus Leonardo Badea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău