Daruri de Paști de la moldovenii care lucrează peste hotare

  • 12 Iulie 2013 11:36
Daruri de Paști de la moldovenii care lucrează peste hotare

Cozonaci, dulciuri, jucării și haine – sunt darurile pe care le trimit acasă pentru rudele lor, în ajunul Paștelui, moldovenii care lucrează peste hotare.

În schimb, aceștia primesc din partea familiilor rămase aici, murături, vin și chiar plăcinte de casă. Bunătățile sunt transportate în ambele direcții cu microbuzele care circulă de câteva ori pe săptămână spre orașe din Italia, Spania, Franța, Portugalia și alte destinații din Uniunea Europeană, unde lucrează cetățeni moldoveni.

La rândul lor, după ce și-au încasat coletele cu daruri, le-au trimis înapoi celor dragi care lucrează peste hotare, bucate moldovenești, ca să poată sărbători Paștele ”ca acasă”.

Pentru transportarea pachetelor, moldovenii aflați peste hotare achită un euro și jumătate pe kilogram. În sens inversă, acest serviciu este ceva mai ieftin, de un euro pe kilogram. Șoferii microbuzelor spun că de sărbători au întotdeauna de cărat mai multă marfă. Ei se plâng, însă, că nu pot transporta unele produse, precum vinul de casă îmbuteliat în recipiente de plastic.

Potrivi ultimelor date oficiale, aproximativ 500 de mii de cetățeni moldoveni sunt stabiliți sau lucrează peste hotare. Aproape jumătate dintre ei muncesc în Federația Rusă, iar peste 120 de mii lucrează în Italia. Numărul moldovenilor aflați peste hoatre ar fi, însă, de două ori mai mare, potrivit unor date neoficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău