Daniel-Marius Staicu: Instituțiile responsabile de combaterea fraudelor financiare și a terorismului ar trebui să fie mai transparente, în special când cooperarea implică și comunicarea cu parteneri internaționali

  • 22 Februarie 2023 13:47
Daniel-Marius Staicu: Instituțiile responsabile de combaterea fraudelor financiare și a terorismului ar trebui să fie mai transparente, în special când cooperarea implică și comunicarea cu parteneri internaționali

Instituțiile responsabile de combaterea fraudelor financiare și a terorismului ar trebui să fie mai transparente, în special când cooperarea implică și comunicarea cu parteneri internaționali. Declarațiile au fost făcute astăzi, 22 februarie, de către șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu, în cadrul audierii raportului pentru anul 2022 în Comisia parlamentară securitate națională, scrie Radio Chișinău.

Identificarea și raportarea bunurilor materiale și a depozitelor financiare din străinătate pe numele persoanelor date în căutare, transparentizarea activității financiare a organizațiilor necomerciale și declararea activității financiare pentru prevenirea terorismului în Rep. Moldova, contribuie la consolidarea cooperării internaționale cu partenerii internaționali, inclusiv cu instituțiile de resort din Uniunea Europeană, a subliniat directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu:

„Consider că sunt toate premisele ca să obținem date să fie relevante organelor de drept, să le diseminăm către aceștia, astfel încât urmându-se procedura legală, urmându-se pașii care sunt prevăzuți în codul de procedură penală, acele bunuri chiar dacă se află în exterior – să poată fi luate  măsuri asiguratorii, bineînțeles împreună cu jurisdicțiile în cauză, astfel încât să fie recuperate prejudiciile în speța respectivă, vorbim de sume de bani care se mai află în unele conturi bancare, cât și despre bunuri”, a subliniat Daniel-Marius Staicu.

Președintele Comisiei parlamentare de specialitate, deputatul PAS Lilian Carp, a declarat în timpul audierii raportului, că în acest an ar trebui monitorizate și tranzacțiile în criptomonedă:

„Vreau să vedem dacă noi avem capacitatea să identificăm, pentru că ne dăm seama că avem câțiva oligarhi din Rep. Moldova care și-au cumpărat bunuri peste hotare, dar o bună parte din ele le-au înregistrat pe numele altor persoane, dar foarte clar se poate vedea sursa achiziționării acestor bunuri, apoi dăruirea altcuiva. Nouă ne permite să urmărim cum are loc fluxul de finanțare. Cel mai important pentru anul în curs este reglementarea criptovalutei, un element important, noi suntem (n.r. Parlamentul) de votare a acestei legi (n.r. în lectura a doua)”, spune Lilian Carp.

Potrivit informațiilor prezentate de Daniel-Marius Staicu, din cele 74 de măsuri vizate în Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei Naționale de prevenire și combatere a spălării banilor pentru anul trecut, 11 au fost realizate, 42 sunt în curs de realizare, 5 sunt parțial realizate, iar 16 au rămas nerealizate.

Raportul de implementare a strategiei este realizat în cooperare cu experții UE și reprezintă politica statului în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Are drept obiective reducerea riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului prin politicile și activitățile de coordonare și cooperare la nivel național și internațional, împiedicarea veniturilor infracționale și a fondurilor destinate spălării banilor și finanțării terorismului de a intra în sectorul financiar și în alte sectoare, precum și identificarea și raportarea acestora; identificarea și înlăturarea amenințărilor naționale și internaționale privind spălarea banilor, pedepsirea făptuitorilor și deposedarea de veniturile și bunurile infracționale; identificarea și înlăturarea amenințărilor privind finanțarea terorismului, privarea teroriștilor de resurse și sancționarea persoanelor care finanțează terorismul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău