Daniel Mullaney: Guvernul Republicii Moldova trebuie să creeze un mediu favorabil pentru ca afacerile să aibă succes

  • 29 Octombrie 2019 13:28
Daniel Mullaney: Guvernul Republicii Moldova trebuie să creeze un mediu favorabil pentru ca afacerile să aibă succes

Guvernul de la Chișinău trebuie să se axeze pe crearea unui mediu investițional favorabil pentru ca afacerile să aibă succes și exporturile să crească. Recomandarea vine din partea reprezentantului comercial pentru Europa și Orientul Mijlociu, Daniel Mullaney și a fost făcută în cadrul celei de – a IV-a sesiune a Comisie mixte moldo – americane pentru colaborare economică, care se desfășoară la Chișinău.

În cadrul ședinței Comisiei mixte moldo – americane au fost abordate subiecte ce vizează prioritățile cooperării bilaterale.  Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan a apreciat că Statele Unite ale Americii sunt printre principalii parteneri comerciali și investitori ai Republicii Moldova care a oferit de-a lungul anilor suport în dezvoltarea unei economiei moderne. În ceea ce privește cooperarea dintre SUA și Republica Moldova, Vadim Brînzan a subliniat că există toate premisele legale pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale în beneficiul ambelor țări.

Relațiile bune cu Statele Unite ale Americii sunt foarte importante pentru Republica Moldova și aceasta întâlnire este o bună oportunitate pentru dialogul nostru bilateral. Vreau sa-mi exprim gratitudinea pentru suportul constant și contribuția substanțială a Statelor Unite ale Americii pentru procesele democratice din Republica Moldova, pentru asistența în implementarea reformelor strategice, a spus Vadim Brânzan.

Ministrul Economiei a apreciat asistența financiară oferită de către SUA prin intermediu proiectelor de cooperare bilaterală și rezultatele în domenii precum sectorul IT, cel aș industriei și textile.

La rândul său, reprezentantului comercial pentru Europa și Orientul Mijlociu, Daniel Mullaney a subliniat că prin crearea unui mediu de afaceri favorabil investitorilor, Guvernul va reuși să asigure o creștere economică și securitate financiară.

Guvernul trebuie să creeze un mediu favorabil pentru ca afacerile să aibă succes, un mediu care să protejeze drepturile de proprietate, la fel, proprietatea intelectuală, un mediu care adoptă reguli bazate pe standarde internaționale ca exportatorii moldoveni să poată vinde pe piața globală, un mediu care va încuraja comunicarea între Guvern și mediu de afaceri, bazată pe încredere. Crearea unui asemenea mediu nu este ușor, dar beneficiile vor fi multe, inclusiv, creșterea economică, securitatea financiară, a spus Daniel Mullaney. 

Experții susțin că Republica Moldova trebuie să întreprindă mai multe acțiuni pentru a impulsiona comerțul bilateral între cele două țări. Potrivit lui Viorel Gîrbu, potențialul de cooperare cu SUA este destul de mare și Republica Moldova trebuie să-l valorifice.

Spațiul și potențialul de cooperare cu economia americană a Republicii Moldova este unul enorm și în mod cert trebuie explorat. Relațiile care se formează între Republica Moldova și SUA țin de asistența care pe care o primește Republica Moldova. Statele Unite ale Americii sunt unul din cei mai mari donatori pentru Republica Moldova, inclusiv, și pentru proiecte în plan economic, pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, a precizat Viorel Gîrbu.  

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-august 2019, exporturile moldovenești în SUA s-au cifrat la 15 milioane 556 de mii de dolari americani, iar importurile au constituit aproape 50 de milioane de dolari.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău