Daniel Ioniță: Vom fi foarte atenți cu cine vom lucra în R.Moldova
-
17 Ianuarie 2020 09:51
Proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova vor continua, dar la nivel local. Și cel puțin o perioadă, Bucureștiul va fi foarte atent cu cine va lucra aici, în Republica Moldova. Declarația a fost făcut de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la Bălți, în timpul unei întrevederi cu oamenii de afaceri.
„Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova, dar la nivel local. Și cel puțin o perioadă, vom fi foarte atenți cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte, să fie cetățenii R. Moldova, cetățenii care merită și care apreciază cu adevărat lucrurile acestea. La Chișinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte mașini scumpe circulă pe străzile acestea, în condițiile salariul mediu în R. Moldova e unul destul de jos. Și cu toate astea se cer bani din afară. Știți ce spunea fostul ambasador al SUA: americanii fac drumuri, românii fac grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii. Citat încheiat”.
Declarațiile ambasadorului au fost făcute în contextul unei solicitări de finanțare către Guvernului României, pentru a construi o grădină botanică la Bălți. Ambasadorul Daniel Ioniță a spus că în Republica Moldova sunt numeroase proiecte făcute din banii oferiți din România. El s-a referit la proiectele importante din educație, sănătate și cultură, despre care de multe ori nu se știe.
„ Am avut contribuții importante în domeniul educației și sănătății în R. Moldova. În educație, de exemplu, Guvernul României a renovat peste 950 de grădinițe. În educație, guvernul României a donat peste 190 de microbuze, care au ajuns în toate raioanele. În educație, an de an, Guvernul României alocă peste 1100 de locuri gratuite pentru elevii și copii dvs în taberele de odihnă din România. În educație, Guvernul României alocă cu bani de la contribuabilii români, un număr important de burse pentru copii și elevii dvs. Toate aceste chestiuni sunt făcute sunt făcute cu bani obținuți cu sudoarea muncii contribuabilului român. Tot el contribuie inclusiv la alocarea de pensii pentru cetățenii din R. Moldova și alocații pentru copii. Guvernul României a renovat peste 16 secții la Institutul Mamei și a Copilului, la Cahul a fost creat un centru de transfuzie a sângelui. În domeniul culturii avem proiecte importante ca Sala cu Orgă, Muzeul de Artă (…) Am venit de la Chișinău pe drumul către Soroca și am văzut un mare panou pe care era scris că acest drum a fost posibil din banii oferiți de poporul american. Circul des în R. Moldova, nu am văzut nicăieri în R. Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou pe care să scrie că acest drum este făcut cu bani din Rusia”.
Daniel Ioniță a spus că România susține parcursul european al Chișinăului dintr-o dorință sinceră de a îndrepta lucrurile în R. Moldova.
„Nu am fost niciodată naivi să credeam că parcursul european a fost unul simplu, România a avut această experiență. Pe plan internațional România a dorit întotdeauna să se asocieze cu Republica Moldova în susținerea unor inițiative ale noastre, ale cetățenilor. Dar asta presupune ca și Republica Moldova, și diplomații și politicienii dvs, în baza angajamentelor pe care și le-au luat față de UE, atunci când se pune problema să voteze în linie cu angajamentele UE să o facă la fel. Or în ultima perioadă noi constatăm că Uniunea Europeană are o poziție, iar R. Moldova are o altă poziție, diferită de cea a Uniunii Europene, atunci când ni se prezintă tuturor în față necesitatea unei politici echilibrate”, a subliniat Daniel Ioniță.