Daniel Ioniță: România dorește să investească în viitorul Republicii Moldova

  • 02 Martie 2017 07:33
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă grădiniță reconstruită și renovată cu sprijinul financiar al României a fost deschisă miercuri, 1 martie, în satul Cărpineni, raionul Hâncești. Astfel, peste 40 de copii din localitate au posibilitatea să învețe și să se joace într-o grădiniță nouă. 

Edificiul, care a stat în paragină mai bine de 25 de ani, a fost reconstruit timp de opt luni. Grădinița a fost mobilată cu paturi, mese, scaune și dulapuri, iar bucătăria și spălătoria grădiniței a fost dotată cu utilaje moderne. Cel mai mult de noua grădiniță s-au bucurat copii: 

„ - Ție ce-ți place cel mai mult la grădiniță?
- Îmi place să citesc, să desenez, să mă joc.  E interesant să ne jucăm, să cântăm.

„-Câte flori sunt pe coline
Aș culege pentru tine
Ca să caut pentru tine,
Floarea ce îți place ție”

Acum, la noua grădiniță din localitate vin 42 de copii. Pentru mulți dintre ei, instituția este aproape de casă, a apreciat directoarea grădiniței Irina Macaru.

„Cei din marginea satului făceau naveta de șase kilometri să ajungă la grădiniță, acum copii fac 2-3 km. Este important că am oferit o posibilitate și copiilor din familiile vulnerabile să-i aducă pe copii la grădiniță. Dacă nu erau acești bani, aici era în continuare o ruină, dar poate nu erau nici ruinele”, a mărturisit Irina Macaru.

Pentru ridicarea edificiului grădiniței și renovarea acestuia, Guvernul României a investit o sumă de 2,9 milioane de lei. Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că statul român investește în viitorul Republicii Moldova.

„Guvernul României a alocat până acum 26 de milioane de euro. E o mare bucurie să vezi că investiția noastră este cheltuită cu folos. Clădirea aceasta, condițiile create aici, sunt la standarde cu adevărat europene. România spre deosebire, poate, de alte state dorește să investească în viitor. Constatăm că unii se gândesc mai mult la trecut și apelează la nostalgic, la emoțiile din trecut. Noi ne gândim, prin astfel de investiții, să oferim o speranță, un viitor mai bun”, a declarat Daniel Ioniță.

Copii, alături de ambasadorul României, au participat și la un atelier de creație - aceștia au confecționat felicitări pentru mamelor lor. Daniel Ioniță, le-a povestit copiilor istoria mărțișorului.

-Dragi copii, ați auzit de istoria Mărțișorului?

-Da.
-Pe vremuri, Soarele obișnuia să se amestece printre oameni și participa din când în când la horele din sat...”

În acest an, încă 83 de grădinițe din Republica Moldova vor fi renovate cu suportul financiar al României. În acest sens a fost alocate trei milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău