Daniel Ioniță, pentru DW: România nu își va schimba pozițiile față de R.Moldova, dacă rămâne pe o cale de evoluție democratică

  • 08 Decembrie 2018 11:52
Daniel Ioniță, pentru DW: România nu își va schimba pozițiile față de R.Moldova, dacă rămâne pe o cale de evoluție democratică

Pozițiile strategice ale României față de Republica Moldova nu se vor schimba, dacă aceasta rămâne ancorată pe o cale de evoluție democratică, declară ambasadorul Daniel Ioniță. La nivel oficial, România dorește să stea departe de tot ce înseamnă politică în Republica Moldova, însă este interesată ca aici lucrurile să evolueze în mod democratic, mai spune șeful misiunii diplomatice române de la Chișinău.

„Suntem primii interesați ca evoluțiile din această țară să se înscrie de o manieră ireversibilă pe o cale democratică și stabilă, pentru că doar așa credem că aspirațiile legitime către Europa ale tuturor cetățenilor moldoveni pot fi îndeplinite”, a subliniat Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Deutsche Welle

Ambasadorul a apreciat că relațiile actuale dintre România și Republica Moldova sunt excelente, cu referire la numeroasele cooperări din domeniul educației, cel energetic. 

„După cum știți, România este principalul partener al R. Moldova, iar schimburile comerciale pe care le vom înregistra anul acesta vor atinge cu siguranță un record și ne vom apropia de frumoasa cifră de 2 miliarde de dolari”, a precizat Daniel Ioniță.

Partea română va încerca să promoveze și obiectivele care au relevanță pentru Republica Moldova, în contextul în care România va deține în 2019  președinția Consiliului Uniunii Europene. Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat că Republica Moldova va fi în centrul preocupările României.

„Vă pot însă asigura de faptul că, în funcție desigur și de evoluțiile de anul viitor, pentru că la momentul de față, dacă ne raportăm la viitor, vorbim despre atingerea unei ținte în mișcare - deci, în funcție de alegerile parlamentare din 2019, R. Moldova va fi în centrul preocupărilor noastre. Partea română va încerca să promoveze și obiectivele care au relevanță pentru R. Moldova atunci când vom discuta subiecte de interes regional”, potrivit lui Daniel Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău