Daniel Ioniță: Pactului Ribbentrop-Molotov a marcat o pagină întunecată în Europa și a afectat inclusiv istoria românilor

  • 23 August 2018 14:15
Daniel Ioniță: Pactului Ribbentrop-Molotov a marcat o pagină întunecată în Europa și a afectat inclusiv istoria românilor

Pactului Ribbentrop-Molotov a marcat o pagină întunecată în Europa și a afectat inclusiv istoria românilor, apreciază Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. 

El a deplâns faptul că pentru mulți dintre cetățenii statelor din această parte a Europei, inclusiv pentru milioane de români, anexele ascunse ale acestui odios act au produs, în anii care au urmat, suferințe și tragedii greu de imaginat. ”Multe dintre urmările acestei înțelegeri între două regimuri totalitare se resimt și astăzi”, a scris Daniel Ioniță. 

Ambasadorul amintește că pentru România, semnarea la data de 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat ”sfărâmarea” teritorială din anul 1940 și începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete și crime care aveau să continue multe decenii la rând în numele unor ideologii străine de neamul românesc. 

”Consider că anul acesta, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, avem o înaltă datorie istorică față de înaintații noștri. Astfel, este necesar să ne reamintim deopotrivă de victimele nevinovate ale Fascismului și Comunismului, precum și să nu uităm de înțelegerile ascunse dintre cele două regimuri totalitare”, a subliniat Ambasadorul României la Chișinău. 

”Nu există cuvinte care să exprime pe deplin compasiunea pentru viețile pierdute și destinele irosite, și nici voci suficient de puternice care să condamne încălcările dreptului internațional, lipsa moralei în relațiile dintre state și lipsa de solidaritate umană, care au condus la nesocotiri fără precedent ale libertății și demnității umane. Păstrarea și transmiterea către generațiile viitoare a memoriei atrocităților din trecut, apărarea permanentă a principiilor, valorilor și normelor internaționale, respectarea dorinței suverane a popoarelor, toleranța și respectul drepturilor tuturor cetățenilor pot garanta că tragedii precum cele generate de Pactul Ribbentrop-Molotov nu se vor mai repeta.  

Singura modalitate prin care putem face dreptate și aduce o minimă alinare victimelor și supraviețuitorilor regimurilor totalitare este să continuăm să povestim generațiilor viitoare ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru, astfel încât să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocități în viitor”, a menționat Daniel Ioniță. 

Diplomatul română a mai amintit că la data de 23 august 2009, Parlamentul European a desemnat ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, prin care se marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

  

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău