Daniel Ioniță | O justiție independentă, un sistem bancar sănătos și concurențial sunt cele două plase de siguranță de care are nevoie orice antreprenor străin

  • 12 Iulie 2018 15:16
Daniel Ioniță | O justiție independentă, un sistem bancar sănătos și concurențial sunt cele două plase de siguranță de care are nevoie orice antreprenor străin

Peste 200 de antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire astăzi la Chișinău, în cadrul unei conferințe dedicate parteneriatelor de afaceri, organizată de către Ziarul Financiar din România, Banca Transilvania și Victoriabank.

Evenimentul are loc în contextul în care Banca Transilvania, una dintre cele mai mari instituții financiare din România, a făcut prima achiziție în străinătate devenind, la începutul acestui an, împreună cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, acționar majoritar al Victorabank din R. Moldova.

Cu genericul ”O sută de idei pentru creștere”,  prima conferință economică organizată la Chișinău de reprezentanții Ziarului Financiar, cea mai puternică publicație de informații economice din România, are scopul de a crea o platformă cu posibilitatea unor colaborări între antreprenorii de pe o parte și alta a Prutului, a declarat pentru Radio Chișinău, Cristian Hostiuc, directorul ziarului.

”Dacă cele două parți vor face bussiness împreună  asta înseamnă creștere economică, cifre de afaceri mai mari, într-un final și salarii mai mari. România se duce mai mult spre UE, a părăsit puțin piețe din est, dar credem că există un potențial ca antreprenorii români să facă mai mult business cu cei din R. Moldova, să facă chiar și investiții”, a afirmat Cristian Hostiuc.

O justiție independentă, un sistem bancar sănătos și concurențial, sunt cele două plase de siguranță de care are nevoie orice investitor străin în R. Moldova, a menționat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Potrivit lui Daniel Ioniță, R. Moldova are nevoie de investitori străini serioși pentru a asigura locuri de muncă, bunăstare și prosperitate cetățenilor. În același timp, are nevoie de progrese în domenii sensibile cum ar fi sistemul judiciar, instituții reziliente capabile să facă față provocărilor și în stare să aplice normele în așa fel, încât să confere încredere potențialilor investitori, a mai spus în discursul său Ambasadorul României.

El a subliniat faptul că România este astăzi principalul partener comercial al R. Moldova.

”România este primul partener comercial al R. Moldova reușind să devanseze Rusia și Ucraina. La finele anului trecut comerțul bilateral s-a ridicat la valoarea de 1,7 miliarde de dolari americani dintre care exportul României în R. Modlova a fost de un miliard. R. Moldova este a patra piață de desfacere a produselor românești după Turcia,  Federația Rusă și SUA. România deține locul unul după numărul de societăți înregistrate în R. Moldova, 1.690 și locul cinci după valoarea capitalului circa 42 milioane de dolari americani”, a declarat Daniel Ioniță. 

Prezentă la eveniment directorul BERD pentru R. Moldova, Angela Sax, și-a exprimat speranța că, odata cu ajungerea Băncii Transilvania pe Piața din R. Moldova, accesul investitorilor români în stânga Prutului va deveni mai facil.

”Acest lucru sperăm că va deschide oportunitatea companiilor din România să acceadă pe piața din R. Modlova, să aibă mai multe oportunități pentru cooperare transforntalieră. Nu suntem un actor politic aici, suntem doar susținători ai mediului privat, domeniu în care, de altfel, vedem foarte multe oportunități, la fel ca și în sistemul bancar”, a subliniat Angela Sax.

Ajunsă pe piața din R. Moldova în 1991 Banca Europeană de Reconstrucție și dezvoltare a investit în cele peste 120 de proiecte investiționale peste 1,2 miliarde de euro.

John Maxemchuk este directorul companiei Purcari Wineries,  companie înființată în R. Moldova și care activează acum și în România.

”Sunt deja de 15 ani în R. Moldova, în comparație cu ce a fost este altfel deja. Este clar că mai este de lucru.  Pentru mine unul din cel mai important lucru ar fi accesul mai ușor la bani în bănci. Acești investitori veniți în Moldova au posibilitatea să schimbe enor piața financiară”, a menționat John Maxemchuk.

Amintim că cea mai mare pondere a vânzărilor în străinătate ale firmelor moldovenești este înregistrată în Uniunea Europeană (aproape 66%), urmată de țările CSI (Comunitatea Sta­telor Independente) cu 19%, exporturile către România reprezintă aproape un sfert din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Și cele mai multe importuri se fac din Uniunea Europeană (aproape 50%), urmate de cele din țările CSI (25%). Aproape 14% din importurile Republicii Moldova vin din România, potrivit Ziarului Financiar.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău