Daniel Ioniță, despre alegerile prezidențiale | În toate secțiile de votare vor fi instalate camere video

  • 01 Noiembrie 2019 13:50
Daniel Ioniță, despre alegerile prezidențiale | În toate secțiile de votare vor fi instalate camere video

În Republica Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare pentru alegerile președintelui României la 10 noiembrie, ceea ce constituie un număr record, a anunțat astăzi ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a prezentat într-o conferință de presă particularitățile votării la alegerile prezidențiale.

Din cele 37 de secții, 12 vor fi deschise în orașul Chișinău, iar una la Durlești. Două secții de vot vor funcționa la Bălți, iar 22 – în alte localități. La ultimul scrutin au fost deschise 36 de secții, iar a 37-a va fi deschisă la Strășeni, urmare a solicitării unui număr mai mare de 100 de cetățeni, a precizat diplomatul.

Ambasadorul Daniel Ioniță a mai precizat că în premieră la acest scrutin, votarea în afara granițelor României va fi organizată trei zile consecutiv – vineri, 8 noiembrie între orele 12.00 și 21.00, sâmbătă, 9 noiembrie și duminică, 10 noiembrie – între orele 07.00 și 21.00. Duminică, cetățenii români care la încheierea procesului de vot se vor afla în secția de votare, sau în coadă în afara acesteia, își vor putea exercita dreptul până la ora 23.59.

Există și posibilitatea votului prin corespondență, însă doar 25 de cetățeni s-au înregistrat pentru a-și exercita dreptul în acest mod.

Daniel Ioniță a menționat și alte particularități ale acestui scrutin, care au drept scop să asigure o mai bună desfășurare și corectitudinea procesului de vot.

"Cetățenii vor fi înscriși automat în listele suplimentare care vor fi de data aceasta generate electronic, după scanarea actului de identitate cu o tabletă electronică. O altă prevedere extrem de importantă introdusă cu titlu de noutate în legislația română, vizează monitorizarea video a procesului de vot. Cu alte cuvinte, în toate secțiile noastre de votare vor fi instalate camere. Această monitorizare video se face în deplină conformitate cu regulamentul Uniunii Europene privind protecția datelor presonale", a precizat Daniel Ioniță.

 Alegătorii vor putea vota cu orice tip de pașaport sau buletin valabil.

Amintim că la ultimele alegeri din România – cele europarlamentare, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare, fiind înregistrat un număr record de participanți la vot de aproximativ 67 de mii de persoane, la unele secții formându-se c

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău