Daniel Ioniță: Conducta de gaz Iași-Ungheni-Chișinău este luxul securității energetice a R.Moldova

  • 01 Decembrie 2020 08:11
Daniel Ioniță: Conducta de gaz Iași-Ungheni-Chișinău este luxul securității energetice a R.Moldova

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, susține că gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, care a fost finalizat în vara acestui an reprezintă un obiectiv strategic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Potrivit oficialului, în urma realizării acestui proiect, acum Republica Moldova poate avea alte negocieri cu principalul furnizor de gaze naturale.

„Nu este rolul meu să intru în chestiuni care țin de funcționarea tehnică sau eficiența economico-financiara a acestui gazoduct. Pot însă să menționez faptul că acest gazoduct este în primul rând un proiect strategic care conferă Republicii Moldova luxul securității energetice. Reprezintă o alternativa, o alternativă la o conductă care până acum avea doar o singură direcție. Acum, având și o a doua conductă, poți la un moment dat să negociezi altfel chiar și cu prima conductă. Dacă va curge sau nu gaz prin această conductă, nu este rolul meu să mă pronunț”, a declarat Ambasadorul în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În același timp, diplomatul român recunoaște că acest proiect a fost realizat cu dificultăți

„Acest gazoduct a început cu mulți ani în urmă și acest gazoduct a trecut dacă vreți prin multe guverne de la Chișinău. Acest gazoduct s-a finalizat cu dificultăți și nu neapărat pentru că partea română a avut întârzieri și pentru că până au început să se miște lucrurile în Republica Moldova, au trebuit parcurse foarte, foarte multe etape. Nu cred că este cazul să intrăm în detalii. Dacă nu ar fi fost voința politică până la capăt, acest gazoduct nu ar fi fost nici până acum realizat. Acest gazoduct reprezintă o alternativă energetică, care poate la un moment dat urmează să fie folosit și de Republica Moldova. Important este că există și de acum încolo ce vom face cu el, va depinde doar de autorități”, a declarat Daniel Ioniță.

La începutul lunii septembrie, prim-ministru Ion Chicu a anunțat că proiectul este dat în exploatare tehnic, însă ar urma să fie funcțional doar în cazul în care utilizarea acestuia va fi rațională economic. De asemenea, premierul a precizat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău reprezintă o alternativă de alimentare cu gaze a Republicii Moldova care a majorat esențial securitatea energetică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău