Daniel Ioniță: Avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române

  • 31 August 2017 08:41
0%
00:00:00
00:00:00

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chișinău și București demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului este o profundă unitatea de etnie, de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

De asemenea, ambasadorul a transmis și un mesaj tuturor celor care vorbesc în limba română, subliniind că „avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române”. 

Faptul că limba română este celebrată concomitent la Chișinău și la București nu este unul întâmplător, mai mult, este unul dintre elementele noastre fundamentale, care consolidează legăturile între cele două maluri ale Prutului, consideră ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Nu este deloc întâmplător faptul că a fost aleasă această sărbătoare pentru că și în felul acesta, de fapt, demonstrăm că există între noi o legătură profundă legată de unitatea de etnie, de limbă, unitatea de istorie. Totodată, credem cu toții, că prin limba română putem să contribuim la sporirea valorilor culturale la nivel european și prin limba română, de fapt și noi, din România, și cetățenii din Republica Moldova se pot racorda la sistemul european de valori. În limba română trăim, în limba română muncim, în limba română iubim, în limba română, la un moment dat, vom muri.”

A păstra limba română în cazul cetățenilor români care se stabilesc cu traiul în străinătate este o provocare constantă, consideră ambasadorul Daniel Ioniță.

„Aici, pe de o parte statul, prin instituțiile sale abilitate, dar și familia, au rolul lor bine determinat. Se spune despre limbă că este limba maternă. Mama, în familie, are rolul esențial în ceea ce privește păstrarea limbii materne a copiilor. Dacă acasă se va vorbi în limba română, să știți, copii vor vorbi în limba română indiferent la ce școală vor participa și indiferent de sistemele culturale sau educaționale, în care acei copii vor fi obligați să se integreze.

Este motivul și pentru care în postura mea anterioară de ambasador în Regatul Norvegiei am încurajat de fiecare dată pe românii care era stabiliți în Occident, cei care fac parte din așa-numita să vorbească acasă limba română, pentru că prin limba română, de fapt, îți păstrezi legăturile directe, rădăcinile fără de care nu ai seva necesară de a duce mai departe neamul.”

Ambasadorul României la Chișinău i-a felicitat pe toți cei care vorbesc limba română și a recitat poemul „În limba ta”, de Grigore Vieru.

„Pe ambele maluri ale Prutului, în România și Republica Moldova, sărbătorim astăzi unul dintre simbolurile noastre fundamentale - limba română. Marcarea concomitentă a acestei sărbători, dovedește, încă o dată, dacă era nevoie unitatea de limbă cultură și etnie, cultură, care leagă inseparabil România și Republica Moldova. În limba română ne păstrăm tradițiile spirituale și demonstrăm că aparținem spațiului comun de civilizație europeană. Prin limba română suntem mândri de identitatea noastră națională, și putem contribui la îmbogățirea marii familii europene. În limba română, trăim iubim, muncim și murim. Cu toții avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române și valorile comune care ne-au consfințit perenitatea în zona noastră geografică și ne-au făcut remarcați și apreciați în cultura europeană și universală. La mulți ani tuturor românilor și tuturor celor care vorbesc limba română și în final, vă ofer frumoasa poezie „În limba ta” de Grigore Vieru.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău