Daniel Ioniță a participat la expoziția și atelierul de confecționare a Mărțișoarelor

  • 22 Februarie 08:34
Daniel Ioniță a participat la expoziția și atelierul de confecționare a Mărțișoarelor

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat miercuri 21 februarie 2018, la expoziția și atelierul de confecționare a Mărțișoarelor, organizate de către Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și Centrul de meșteșug artistic ”Casa Cangea”.

Din partea României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a participat cu expoziție de Mărțișoare tradiționale.

Cu acest prilej, Ambasadorul României a declarat: ”În luna decembrie a anului trecut, Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO. Dosarul a fost depus de România și Republica Moldova alături de Bulgaria și Macedonia, în care se păstrează această frumoasă tradiţie a primăverii, cu unele mici diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit.Acesta se alătură celorlalte șase dosare cu obiceiuri, meșteșuguri şi tradiţii înscrise de România sau în colaborare România - Republica Moldova în patrimoniul imaterial al UNESCO. Nu este doar o coincidență fericită  reușita acestor dosare comune, ci este un simbol al unității noastre culturale, lingvistice și a tradițiilor. Datoria noastră este să le cinstim și să le promovăm ca atare.”

La eveniment a participat și Ambasadorul Bulgariei, E.S. Petar Vâlov.

Menționăm că în luna decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Macedoniei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chişinău
1 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:2,1 m/s
Lun
-0 °C
Mar
1 °C
Mie
0 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău